KÍNOS: Csőbe húzták a járási ügyészt a Pokecen, aki intim fotót küldött egy ismeretlen számra

2015. július 27. - 08:58 | Belföld

Fegyelmi eljárás indult egy szlovák ügyész ellen, aki intim fotókat továbbított MMS-ben egy ismeretlen telefonszámra. Később derült ki, hogy egy internetes csalás áldozata lett - számolt be róla a SME.

KÍNOS: Csőbe húzták a járási ügyészt a Pokecen, aki intim fotót küldött egy ismeretlen számra

Az átverés és zsarolás egy kifinimult formájáról van szó, amibe az ügyész még 2013 júniusában keveredett bele. A fegyelmi bizottság előtt úgy írta le a történteket, hogy egy este a barátaival szórakozott, amikor az Azet szerverén lévő e-mailfiókjába érkezett egy üzenet a Pokec közösségi oldalról, amelyet szintén az Azet üzemeltet. Ebben valaki arra csábította, hogy küldjön magáról egy intim, erotikus töltetű fotót.

Az ügyész, mint mondta, jókedvűen ment haza, az ajánlatot egyfajta kihívásnak tekintette, és erre letöltött az internetről egy fotót, majd azt küldte tovább. Csakhogy másnak jött a hidegzuhany: egy ismeretlen nő hívta fel, és magyarázatot várt tőle arra, hogy miért küldött a beteg gyermekének ilyen fotót. Az ügyész erre magyarázkodásba kezdett, végül a nővel abban egyeztek meg, hogy 1500 eurót küld neki jóvátételként.

Egy idő után a rendőrség kihallgatásra hívta be a férfit, ahol kiderült, hogy átverésről volt szó, mivel semmilyen beteg gyermekről nem volt szó.

Ilyen esetben fennáll a gyanúja, hogy egy ügyész zsarolható, és ha ez beigazolódik, akkor problémái adódhatnak a biztonsági átvilágítással. Felettese ezért elrendelte a fegyelmi eljárást.

Az ügyész az eljárás során azzal védekezett, hogy a fotót nem hozták nyilvánosságra, a foglalkozására pedig a kommunikáció során nem derült fény, és az üzenet feladója mindössze a mobilszámával rendelkezett. A fegyelmi bizottság ezt elismerte. Eva Garajová ügyészségi szóvivő közölte, hogy végül idén júniusban felmentették, mivel ebben az esetben nincs szó fegyelmi vétségről.

A törvény szerint abban az esetben van szó fegyelmi vétségről, ha az illető nyilvános fellépésével ront az ügyészség tekintélyén. A fegyelmi bizottságok döntései névtelenek, nem hozzák nyilvánosságra a személyeket, akiket érint. Ebben a konkrét esetben mindössze annyit lehet tudni, hogy egy járási ügyészség rendes tagjáról van szó, aki 2009-től tevékenykedik ezen a területen.

Nagy valószínűséggel nem ő az egyetlen áldozata a csaló(k)nak. Az ügyet a besztercebányai rendőrség vizsgálja, de részleteket nem árultak el róla. A zsarolókat kettőtől hat évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

SME/para