Nőket kényszerített házasságra a szlovák bűnbanda - aki nemet mondott, azt megkínozták

2015. július 29. - 13:37 | Belföld

A rendőrség idegenrendészeti osztályának sikerült felgöngyölítenie a kiterjedt emberkereskedelmi ügyet.

Michal Slivka, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője tájékoztatott, hogy a szlovák állampolgárokból és egy indiaiból álló bűnszervezet Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Belgiumban és Dániában tevékenykedett.

Szlovákiában, elsősorban Kassán és környékén szociálisan hátrányos helyzetű családokból való nőket toboroztak, akikket jól fizető állást és lakhelyet kínálva külföldre csábítottak. "Arról, hogy házasságot kell kötniük ismeretlenekkel, csak a Pozsonyba vagy Bécsbe vezető autóúton értesültek, és aki visszautasította őket, azt megfélemlítették, lelkileg és testileg is kínozták" - jegyezte meg a szóvivő. Kényszerítették emellett arra is őket, hogy különböző okiratokat írjanak alá.

Miután leszállították őket Pozsonyba vagy Bécsbe, egy külföldi személy várt rájuk, aki a "vőlegényeket" biztosította. Ez utóbbiak az EU-n kívüli országokból származtak. A nőket Németországba és Belgiumba vitték, majd a vőlegényekkel együtt Dániába, ahol megkötötték a házasságot.

A házasságkötésnek köszönhetően az EU-n kívüli "férjek" már tartózkodási engedélyt kaphattak az EU-ban. Egyetlen házasságkötéssel a bűnbanda mintegy 3 ezer euróra tehetett szert.

Két szlovák gyanúsítottat, Milan M.-et (42) és František M.-et (55) már vizsgálati fogságba helyeztek, és vádemelési javaslatot nyújtottak be ellenük emberkereskedelem gyanújával, amiért héttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.