Szlovákia is figyelmeztetést kaphat Putyintól

2015. július 29. - 15:37 | Belföld

Importtilalom bevezetésére készülhet Oroszország Szlovákiával és másik hat országgal szemben.

Szlovákia is figyelmeztetést kaphat Putyintól

A TASR hírügynökség a cseh Novinky.cz portálra hivatkozva közölte, hogy az orosz hivatalok állítólag a következő időszakban figyelmeztetést adhatnak ki, amely Csehországot, Szlovákiát és másokat is érint. Ez a figyelmeztetés bizonyos növényi készítmények oroszországi importjára vonatkozhatnak. A cseh portál az orosz Ria Novosti hírügynökségtől értesült erről. Azt viszont jelenleg nem tudni, mit is értenek a figyelmeztetés alatt, és hogy mégis mit érinthet a tilalom.

A Ria Novosti arról írt, hogy nő azon esetek száma, amelyek során "veszélyes organizmusok" jelenlétét észlelték, emiatt a már említett Csehországon és Szlovákián kívül Lengyelországot, Litvániát, Lettországot, Németországot és Olaszországot is levélben figyelmeztetik. A hírben az orosz állategészségügyi és élelmiszer-felügyeletre (Rosselchoznadzor) hivatkoztak.

Már hétfőn megjelent egy hír arról, hogy a Rosselchoznadzor figyelmeztette az EU növényvédelmi szervezetét, hogy vizsgálják meg azoknak a holland virágoknak a tanúsítványát, amelyeket oroszországi exportra szánnak, mivel Moszkva tart attól, hogy "nemkívánatos organizmusok" kerülhetnek Oroszországba a virágokkal.

Oroszország és Hollandia között azt követően romlott meg a viszony, hogy Kelet-Ukrajnában tavaly lelőtték a malajziai utasszállítót, és a vizsgálati jelentésből kiszivárgott információk szerint az oroszbarát szeparatisták lehetnek a felelősek ezért.

Putyin emellett júniusban egy évvel meghosszabbította az EU ellen hozott orosz szankciókat, reagálva ezzel az EU hasonló intézkedésére, amelyeket azért hoztak, mert Oroszország a nemzetközi jogokat sértve csatolta el Ukrajnától a Krimet.

TASR/para