Frešo: Az alacsonyabb adó csökkentené Szlovákiában a munkanélküliséget

2015. július 31. - 17:16 | Belföld

Az adó csökkentése és egyszerűsítése – az SDKÚ szerint ez a recept arra, hogy Szlovákiában csökkenjen a munkanélküliség és növekedjenek a fizetések. 

„Egyszerű és átlátható adórendszer szükséges ahhoz, hogy Szlovákiában csökkenjen a munkanélküliség és növekedjen a fizetés. Ez nem elmélet, ez tény, amit tíz évvel ezelőtt megtapasztalhattunk a saját bőrünkön. Ezért minél hamarabb vissza kéne térnünk az igazolt modellhez és jobbá tenni“ – mondta Pavol Frešo.

A párt szerint az adórendszer egyszerűsítése egyforma területet biztosít egyaránt a vállalkozók és az alkalmazottak számára. Az SDKÚ meg van róla győződve, hogy ezáltal a regionális előnyök elvesztik fontosságukat, így minimalizálódik a kormány feladata az egyes területek kivételezésében.

Az SDKÚ szerint, ha Szlovákiában csökkenne az adó, azt az emberek azonnal megéreznék a pénztárcájukban. „Az első lépés lenne, hogy visszatérjünk a 19 százalékos adóhoz. A kormány ezáltal jogdíjat vezethetne be a vállalkozók számára, hogy ne vesztegessék az idejüket és eszközeiket a könyvelésre. Fontos lépés, amely jelentősen megnövelné az új munkahelyek létrejöttét a kisebb és nagyobb cégeknél, a 9,5 százalékos adó. Ezt egy adott számú alkalmazott után fizetnék a munkáltatók“ – tette hozzá Milan Roman, az SDKÚ munkaügyi elnöke.

A párt szerint ezeket a lépéseket az új kormány néhány héttel a választások után meg is valósíthatná.

aktualne.sk/para