KORRUPCIÓ: Ítéletet hirdettek a szlovák Branisko-alagút ügyében Svájcban

2015. július 31. - 14:36 | Belföld

Az ún. Branisko-ügyben a Szlovák Útkezelő Vállalat három egykori menedzsere is érintett a Dzurinda-kormány idejéből. Már hét éve gyanúsítottként szerepelnek bűnszövetkezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés vádjával. Az ügyben egy svájci gyanúsított is volt, akit az ottani bíróság most becstelen vagyonekezelés miatt 10 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte. Egyéb vádak alól azonban felmentették - tájékoztatott az Aktualne.sk.

A szlovák útkezelők 1998-ban rendelték meg a Branisko-alagút technológiai kivitelezését a ZPA Křižík társaságtól. Mivel ez a cég az elektronikai berendezéseket nem tudta biztosítani, 2001 júniusában megbízta azzal az Erga Suisse és a Nay Partner társaságokból álló konzorciumot. A kivitelezés ideje alatt azonban pereskedés alakult ki Ján Godáň, az Erga Suisse ügyvezető igazgatója, valamint a konzorcium másik résztvevője között. A ZPA ezután úgy döntött, az Erga Suisse folytathatja a kivitelezést.

2006-ban a svájci ügyészség vizsgálódni kezdett, mivel felmerült a gyanúja, hogy Godáň köztisztviselőket vesztegetett meg és sikkasztott is. A hűtlen kezelés mellett gondatlan vagyonkezeléssel, okirat-hamisítással és adócsalással is gyanúsították. 2014 júniusában helyezték vád alá, idén pedig megkezdődött az ügy tárgyalása.

A vád szerint Godáň szlovák tisztviselőket fizetett le, hogy cége elnyerje a technológia beszállításáról szóló megrendelést, és a svájci konzorcium, amelyben részesedése volt, építhesse meg az alagutat. Az ügyészség rámutatott, hogy a partnere tudta nélkül 2001 júliusától 2002 júniusáig pénzátutalásokat hajtott végre, amely összegek azonban nem közvetlenül, hanem közvetítőn keresztül jutottak el a Szlovák Útkezelő Vállalathoz. Ezek az átutalások kenőpénzeket tartalmazhattak mintegy 3 millió svájci frank (2,5 millió euró) értékben, és különböző álszerződésekkel és fiktív számlákkal álcázták őket. A pénz egy része az útkezelők menedzsereinek ment.

Godáňt végül becstelen vagyonkezelés és adócsalás miatt ítélték el két évre felfüggesztett 10 hónap szabadságvesztésre.

A közel 5 ezer méteres alagút építkezési költségeinek többszörös túlárazását a szlovák Állami Számvevőszék is megállapította. A NAKA nyomozója szerint a szlovák útkezelők három tisztviselője, Dušan Matonok, Roman Veselka és Valerián Horváth Godáň-nyal együtt fiktív számlákat állítottak ki. Azzal is gyanúsítják őket, hogy növelték az árajánlatokat, és ezáltal csalás útján olyan pénzeszközökhöz jutottak, amiket svájci bankszámláikon helyeztek el.

Veselka számlájára ilyen módon került például 664 ezer euró, míg Matonok 86 ezerrel, Horváth pedig 143 ezerrel gazdagodott. A nyomozó arra is felhívta a figyelmet, hogy a pénzeket később egy harmadik személy számlájára próbálták átutalni.

Veselka az Akuálne számára megerősítette, hogy megérkezett a számlájára a pénz, de állítja, hogy még azelőtt visszautalta, mielőtt a rendőrség meggyanúsította. Hangsúlyozta, hogy Godáň azért küldte át neki a pénzt, mert csökkenteni akarta az adóalapját Svájcban. Hozzátette, hogy ingatlanvásárlásra szánta, de mivel az üzletre nem került sor, így visszautalta a pénzt.

A nyomozó 2013 nyarán tett vádemelési javaslatot hat személy ellen, köztük volt a már említett három köztisztviselő. Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője közölte, hogy a dokumentumot visszaküldték a nyomozónak kiegészítés céljából, ám a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva egyebet nem árult el. Arra sem adott választ, miként befolyásolja a svájci ítélet a szlovákiai vizsgálatot.

Aktualne.sk/para