A legtöbben csak álmodhatnak a havi átlagbérről

2015. augusztus 1. - 16:51 | Belföld

A Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi évben 858 euró volt a havi átlagbér, ennek az összegnek azonban nem sokan örülhettek az országban.

A legtöbben csak álmodhatnak a havi átlagbérről

A hivatal felmérésének eredménye szerint tavaly a szlovákiai lakosság legalább 57 százaléka nem kapta meg az átlagbért. A lakosság 18 százaléka tavaly 415 eurónál is kevesebbet keresett havonta – mondta Jana Glasová, a Postabank elemzője.

Az elemző hozzátette az alacsonyabb fizetéseket természetesen a nemek is befolyásolják, a nők ugyanis nagyobb mértékben keresnek 500 eurónál alacsonyabb havi bruttóbért.

Emellett az életkor is fontos tényezőnek számít, hiszen az alacsony fizetésekkel elsősorban a pályakezdő fiataloknak kell megküzdeniük. A 19 évesnél fiatalabbak 95 és a 20-24 évesek több mint 80 százaléka tavaly 850 eurónál, azaz az átlagbérnél kevesebbet keresett. A 30 év körüli alkalmazottak megközelítőleg fele keres havi 850 eurónál kevesebbet.

"Az 500 eurónál kevesebbet kereső alkalmazottak legkisebb arányát a pozsonyi régióban mutatták ki. Pozsonyban és környékén 500 eurónál kevesebbet az alkalmazottaknak csupán 12 százaléka vihetette haza" – tette hozzá Glasová.

TASR/para

Címkék: havi átlagbér