Verekedéshez riasztották a rendőröket, majd kétszázan támadtak rájuk - sok a sérült!

Súlyos összetűzésre került sor vasárnap este egy kelet-szlovákiai romatelepen. Sok rendőr és helyi lakos is megésrült.

A rendőrséget egy verekedéshez riasztották az iglói járásbeli Rudňany melletti településre. Juraj Leško kerületi rendőrkapitány tájékoztatta arról a SME munkatársát, hogy arról kaptak bejelentést, hogy a telepen egy férfire támadtak, akinek a gyermekei és állapotos felesége is otthon van.

A településen egy lakodalmat tartottak szombaton, és több százan részegen őrjöngtek még vasárnap is. Amikor a rendőrök odaértek, bekerítették őket. Próbáltak az előnytelen helyzetből kihátrálni, de nem sikerült, ezért erősítést hívtak. További három járőr érkezett a helyszínre, de a helyzet csak fokozódott. Üvegeket, köveket és téglákat dobáltak a rendőrök felé, egyikük meg is sérült.

A rendőrök látták, hogy nem tudnak így úrrá lenni a helyzeten, vissza kell vonulniuk. A földön fekvő kollégájukon viszont segíteniük kellett. "Három figyelmeztető lövést adtak le a levegőbe, majd a kollégájukat behúzták az autóba. Azonnal további erősítést hívtak, mivel nem is csak a rendőrök kerültek veszélybe, hanem a közeli autóúton haladó járművek is, mivel különböző tárgyakat hajigáltak arra" - folytatta a rendőrparancsnok.

Ezt követően gyorsreagálású készenléti egységek érkeztek, védőpajzzsal, sisakkal, továbbá rendőrkutyás egységek.

Ez idő tájt hívta a rendőrséget egy közeli cég telephelyének portása is, aki szintén elmenekült, mert megtámadták. A támadók megrongálták a mentőautót is, amely egy állapotos nőhöz érkezett a telepre, akinél épp megindult a szülés. Nekik sikerült végül az újszülöttel együtt távozniuk.

Rudolf Pilarčík kerületi rendőrkapitány-helyettes elárulta, hogy 22 rendőri egységet vetettek be, heten megsebesültek, de sérüléseik nem komolyak. Hozzátette, hogy a sérüléseik súlyosabbak is lehettek volna, ha nincsenek ütésálló felszerelésben.

A kérdésre, hogy miért csak 22 rendőrt vetettek be, Pilarčík elmondta, hogy készenlétben álltak a kommandósok is, ám ha őket bevetik, a véleménye szerint mindenki visszavonult volna a házába és nem tudták volna előállítani a vétkeseket, mivel engedély nélkül nem hatolhatnak be a házaikba.

A rendőrségi akció során kilenc gyanúsítottat vettek őrizetbe. Leško kifejtette, hogy néhányan megsérültek, de elutasították az orvosi ellátást. Hat felnőtt férfi, két fiatalkorú és egy gyerekkorú fiú volt az őrizetesek között.

A rendőrség kamerával rögzítette a történteket, de Leško elmondása szerint ez nem volt egyszerű, mivel sötét volt és közben mindenféle tárgyakkal dobálták a rendőröket.

Az Iglói Járási Rendőrkapitányság vizsgálótisztje hatósági személy elleni támadás és garázdaság bűntényében kezdte meg a büntetőeljárást.

Rudňany községben 4 ezer ember él, közülük 2500 roma.

SME/para