Véget ért a rendőrségi vizsgálat a faliújságtender ügyében - két exminiszter ellen is vádat emelhetnek!

2015. augusztus 6. - 10:18 | Belföld

A bíróságra tart a faliújságtender néven elhíresült közbeszerzési botrány - tájékoztatott a TA3 hírtelevízió.

Martin Wäldl, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője megerősítette, hogy lezárult a nyomozás, ezután a vádemelési javaslat benyújtása következik. A faliújságtenderrel kapcsolatos ügyben öt gyanúsítottja van, köztük két volt miniszter.

"A vizsgálat lezárulta után következik a nyomozati anyagok áttanulmányozása, majd azt követően a felügyelő ügyész számára az illetékes elküldi a vádemelésre vonatkozó javaslatot" - közölte a szóvivő. Közbeszerzési üzelmek ügyében születhet vádemelési javaslat, amiért a büntetési tarifa felső határa 12 év börtön.

Az ügy 2007-ig nyúlik vissza. A ma már nem létező építésügyi minisztériumnál egy több milliárdos közbeszerzésről szóló értesítést csak a tárca zárt folyosóján függesztettek ki. A nagyon is jól jövedelmező állami megrendelést így egy olyan cég nyerte el, amely egyedüliként tudomást szerzett róla. A cég az SNS elnökéhez, Ján Slotához állt közel. A minisztériumot pedig akkoriban az SNS jelöltje, Marián Janušek vezette, leváltása után pedig a szintén SNS-es Igor Štefanov követte. Utóbbit szintén visszahívták, mivel feltehetően ugyancsak sáros az ügyben.

Miután kirobbant a botrány, az állam megszüntette a mintegy 100 millió eurós megrendelést, ekkor ugyanakkor a megrendelést elnyerő két magáncég már megkapott 12 millió eurót, amit Brüsszel nem volt hajlandó téríteni.

TASR/para