Visszaéltek Andrej Kiska képével – egy számítógépes víruson zsarol az elnök

2015. augusztus 9. - 19:32 | Belföld

Pornográf tartalmak megtekintéséért és terjesztéséért, valamint a 161-es büntetőtörvény szerinti nyilatkozat megszegéséért pénzbírság, illetve börtönbüntetés is fenyeget – ilyen figyelmeztetés olvasható azon a számítógépes víruson, amely pénzt követel az emberektől.

A vírus egyszer csak megjelenik, majd tájékoztatja a felhasználót, hogy bűncselekményen érték. A vírus pop-up formájában jön elő, és hogy hitelesebb legyen, a hackerek még Andrej Kiska fotóját is felhasználták.

Martin Wäldl, az Országos Rendőrkapitányság szóvivője elmondta, hogy a hackerek képesek különböző eszközökhöz folyamodni, hogy minél hitelesebb legyen az emberek számára.

Az egész mögött egy, a ransom családjába tartozó káros kód áll, amely fő célja, hogy leblokkolja a számítógépet, és pénzt követeljen, amely hatására aztán újra elérhető lesz minden. A vírus, melyen Kiska is szerepel, ilyen funkcióval nem rendelkezik, csak megfélemlítésre szolgál.

Az állítólagos törvénysértésért 48 órán belül 100 eurót kell fizetni, különben a felhasználó ellen büntetőeljárást indítanak. „Amint befizetik a bírságot, és a pénz az állam kasszájára lesz íratva, a böngésző feloldódik” – olvasható a víruson.

Az, hogy becsapásról van szó, az abból is látszik, hogy a szöveg tele van helyesírási hibákkal. Ezen kívül jó tudni, hogy semmilyen szervezet, főleg nem állami, soha nem bírságol olyan formában, hogy leblokkolja a számítógépet. A rendőrség mindenkinek azt tanácsolja, hogy a hasonló átverésekre ne reagáljanak.


Fotók: webnoviny.sk

webnoviny.sk/para