Nyugat-Szlovákiában termeljük ki a legtöbb szemetet

2015. augusztus 10. - 15:37 | Belföld

Évente Szlovákiában mintegy 1,6 millió tonna kommunális hulladék keletkezik, ebből aránylag a legtöbb Nyugat-Szlovákiában.

Míg a besztercebányai, eperjesi és kassai régiókban 250 kg kommunális hulladék esik egy lakóra évente, addig a Pozsonyi és Nagyszombati kerületben 400 kg. A környezetvédelmi tárca adatai szerint a harmadik helyen pedig Nyitra megye áll. Egy lakóra évi 350 kg hulladék jut ott, a Trencséni és Zsolnai kerületekben pedig 300 kg.

Szlovákiában az egy főre eső kommunális hulladék éves szinten a legalacsonyabbak közé tartozik az EU-n belül. 2013-ban például az Eurostat adatai szerint egy lakosra 304 kg kommunális hulladék esett, ez pedig csak Lengyelországban, Észtországban és Romániában alacsonyabb.

A minisztérium közlése szerint viszont negatívum, hogy a kommunális hulladék nagy része a szemétlerakatokra kerül, és ugyan ennek mértéke csökken, de a csökkenés dinamikája szerintük nem kielégítő.

A Nagyszombati, Nyitrai és Zsolnai kerületekben a hulladék 80%-a a szemétlerakatokon köt ki. Kassán a legjobb a helyzet, ahol ez az arány 50%, valamint Pozsonyban, ahol nem egész harmada. Ez utóbbi annak köszönhető, hogy a hulladék nagy részét hasznosítják újra különböző égetőkben.

TASR/para