Amerikai katonai gép repült át Szlovákia felett

2015. augusztus 11. - 13:44 | Belföld

A titokzatos repülőgép, amely szombaton és hétfőn repült át a Szepesi régió felett, egy amerikai C 130 Hercules típusú gép volt amerikai katonákkal a fedélzetén – erről tájékoztatta a nyilvánosságot Ľubomír Galko (SaS), egykori védelmi miniszter.

A katonai repülőgépről a TA3 televízió számolt be hétfőn, amely azokat a szemtanúkat idézte, akik a saját szemükkel látták a hatalmas, négy motorral rendelkező gépet. A helyiek beszámolója szerint a repülőgép különösen alacsonyan repült a föld felszíne felett.

A védelmi minisztérium szóvivője, Martin Čambalík közölte, a szlovák légierő semmilyen gyakorlatot nem tartott az említett időpontban.

Galko szerint egy amerikai katonai teherszállító repülőgép repült át Szlovákia felett. „A felvételekből kiderül, hogy a repülőgép betartotta az előírásokat és nem repült alacsonyabban 300 méternél. Természetesen az ilyen tevékenységekről értesítve van a védelmi minisztérium is, ugyanis csupán annak beleegyezésével repülhet át az országon egy katonai repülőgép” – mondta a képviselő.

Az SaS képviselője élesen bírálta a védelmi minisztériumot, hogy nem tájékoztatták a nyilvánosságot a katonai gép érkezéséről.

TASR/para