Jaguar Land Rover - Lökést adhat a béreknek, és másokat is ide csábíthat a beruházás

2015. augusztus 13. - 14:52 | Belföld

Nyitra megyében jelenleg átlagban mintegy 650 eurót keresnek az emberek. A Jaguar Land Rover érkezésével ez megváltozhat. A Pravda cikke szerint az autógyártó a minőségre törekedhet majd és nem fog spórolni a béreken sem. Ezáltal pedig a bérek elérhetik a pozsonyi Volkswagenben dolgozók bérszintjét - ahol a dolgozók tavaly átlagosan 1200 eurót kerestek tisztán.

Jaguar Land Rover - Lökést adhat a béreknek, és másokat is ide csábíthat a beruházás

A zsolnai KIA-ban ezzel szemben a tavalyi átlagkereset 913, míg a nagyszombati PSA Peugeot Citroënben 865 eurót tett ki. A nettó nemzetgazdasági átlagbér pedig 662 euró volt a tavalyi évben Szlovákiában, ami a fizetési csekkeken bruttó 858 eurót jelent.

Nyitra megye tehát a 650 euró körüli nettó átlagbérével az országos átlag környékén jár, és ugyanez elmondható a régióbeli munkanélküliségre is (11%). Ez utóbbi azonban a 4 ezer új munkahellyel jelentősen csökkenhet, és további mintegy 4 ezer munkahely létesülhet a gyár beszállítóin keresztül.

A Pravda által megszólaltatott elemzők szerint nem kell tartani attól, hogy a szlovák gazdaság túl nagy mértékben függ az autóipartól (az export 35%-át teszi ki). Ľubomír Koršňák, az UniCredit Bank szakértője szerint ugyanis a kisebb gazdaságok arra "ítéltettek" a világban, hogy specializálódjanak. ugyanakkor veszélyt jelent szerinte az, hogy az autóipar alapvetően egy ciklikus ágazat, és például válság idején jelentősen visszaeshet. Aláhúzta, hogy ugyanakkor a 2008-2009-es válság utáni időszakot is kibírták.

A Jaguar Land Roveréhez hasonló autóipari beruházás előnye, hogy a luxusautók ágazata kevésbé érzi meg a válságot. "Válság idején az alacsony- és középosztály kereslete csökken leginkább, mivel ők érzik meg elsősorban a munkanélküliség növekedését" - jegyezte meg Koršňák.

A válság okozta kilengésektől Szlovákiát megvédi az is, hogy számos autótípust nem gyártanak máshol a világon, csak itt. "Közéjük tartozik például a Volkswagen Touareg, az Audi Q7 vagy a Porsche Cayenne. A legnagyobb exportpiacaink eközben Németország (33,7%), Kína (17,5%) és az USA (11,3%). Tekintettel a széles portfóliónkra, amely 148 országot érint, kiegyenlíti magát a válság, amikor az egyik ország piaca éppen növekszik, miközben a másiké csökken" - jegyezte meg Vladimír Machalík, a pozsonyi Volkswagen szóvivője.

Vladimíra Vaňo, a Sberbank elemzője szerint a mostani beruházás továbbiakat is ide vonzhat Nagy-Britanniából vagy Indiából.

Boris Fojtík, a Tatra Banka munkatársa szerint ugyanakkor arra nem számíthatunk, hogy már a gyártás kezdetétől (kb. 2018) teljes gőzzel folyik majd minden, ugyanis ha el szeretnék érni a 300 ezres maximális gyártókapacitást, ahhoz kb. 60%-kal kellene emelkednie a gyártó autói iránti keresletnek.

Pravda/para