A szárazság miatt feljebb kúszhat több élelmiszer ára

2015. augusztus 13. - 17:28 | Belföld

Szakértők szerint a hetek óta tartó csapadékmentes időjárás és a szárazság negatív hatással lehet az egyes élelmiszerek, elsősorban a zöldség- és gyümölcsfélék árára Szlovákiában.

Elemzői vélemények szerint az év hátralevő részében akár jelentősen is drágulhatnak az egyes élelmiszerek a szárazság miatt, ez ugyanis nem válik a mezőgazdasági termékek javára.

Konkrétan olyan élelmiszerek ára növekedhet jelentősebben, amelyek nehezen tűrik a szárazságot, s emiatt rosszabb minőségűvé válhatnak.

Jana Glasová, a Postabank elemzője szerint a dráguló alapanyagok elindíthatnak egy ördögi kört, hiszen azok az élelmiszerek is várhatóan drágábbak lesznek, amelyek bizonyos alapanyagából hiány van. Ráadásul a gazdasági haszonállatok takarmányának ára is növekedhet, amely ahhoz is hozzájárulhat, hogy magasabb lesz az ára a húsféléknek és a tejtermékeknek is.

Az elemzők véleménye szerint nem kell számítani a pékáruk drágulására, hiszen az azok alapanyagaként szolgáló búzát még a hőséghullám előtt learatták.

Jó hír viszont, hogy az élelmiszerfélék bolti árát befolyásoló további tényezőnek az energia- és olajárak tekinthetők. "Az olaj jelenleg továbbra is megközelítőleg 50 százalékkal olcsóbb, mint amennyibe egy évvel ezelőtt került, ami kedvezően hat az élelmiszerárakra. Éppen az olcsóbb olaj részben kompenzálhatná a rosszabb termés által okozott drágulást" – tette hozzá Glasová.

TASR/para