Bírósági balfácánok miatt került szabadlábra a veszélyes erdőháti maffiózó

2015. augusztus 14. - 15:50 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság döntött Miroslav Štvrtecký perújrafelvételéről, a Specializált Büntetőbíróság alkalmazottja viszont nem vitte magával az ítéletet.

Daniela Švecová, a Legfelsőbb Bíróság elnöke pénteken kijelentette, hogy az adminisztratíva tehet róla, hogy a vállalkozókat zsaroló erdőháti bűnbanda feje, Miroslav Štvrteckýt kiengedték.

Štvrtecký ügyének újratárgyalását a rá kiszabott 24 éves börtönbüntetésre való tekintettel rendelték el. Augusztus 4-én került szabadlábra abból kifolyólag, hogy nem döntöttek időben a vizsgálati fogságáról.

Švecová kifejtette, hogy a Legfelsőbb Bíróság július 15-én döntött a perújrafelvételről, 16-án pedig már ki is állították az ítélet szövegét. Hozzátette, hogy ezzel az LB elvégezte törvényes kötelességét és megteremtette annak lehetőségét, hogy a Specializált Büntetőbíróság döntsön a vádlott vizsgálati fogságáról.

Kifejtette, hogy a bírósági adminisztratíva telefonon értesítette az SB alkalmazottját, hogy a szükséges iratokat azonnal vegye át. Egyúttal az SB egy munkatársát másik két iratra is figyelmeztették, amikor aznap (júl. 16.) Pozsonyban járt. Hiába figyelmeztették többször is, nem tért vissza a Štvrteckývel kapcsolatos iratért, amit végül csak július 21-én vittek el Bazinba.

Miután viszont nem döntöttek időben Štvrtecký vizsgálati fogságáról, a Legfelsőbb Bíróság nem is dönthetett másként, minthogy szabadlábra helyezi.

Švecová leszögezte, hogy a döntésről szóló iratot még az ítélet napján kiállították és arról értesítették is az illetékeseket, ezért őket nem terheli felelősség. Hangsúlyozta viszont, hogy az adminisztratíva vallott kudarcot, de meghozták a szükséges intézkedéseket, hogy ez többször ne fordulhasson elő. Ha a megbízott személy nem venné át azonnal a bírósági ítéletekről szóló iratokat, azt azonnal jelenteniük kell az LB büntetőjogi kollégiuma vezetőjének, vagy az illetékes szenátus elnökének, akinek biztosítania kell az iratok eljuttatását, elküldését a büntetőbíróságra.

Az LB elnöke aláhúzta, hogy tekintettel a kialakult helyzet súlyosságára szakmai konzultációt kezdeményez egy törvénymódosítás érdekében.

TASR/para