Fico nem hagyja annyiban Matovič vádaskodását – a kormányfő elárulta, mit fog tenni

2015. augusztus 14. - 18:51 | Belföld

Igor Matovič Facebook-oldalán egy olyan posztot tett közzé, mely szerint Robert Ficónak hatalmas vagyona van Belizében. A kormányfő reakciójára nem kellett sokáig várakozni.

Fico és felesége, Svetlana feljelentést fog tenni a Legfőbb Ügyészségen, ugyanis úgy gondolják, hogy az OľaNO elnöke, Igor Matovič pénteki kirohanásaival jogsértést követett el rágalmazás gyanújával.

A kormányfő ezt pénteken a Kormányhivatal előtt jelentette be, ahol feleségével jelent meg az újságírók előtt. Ezt azzal magyarázta, hogy a vádaskodás feleségét is érintette. Az ügy komolyságát az is kifejezheti, hogy Svetlana Ficová csak ritkán szokott megjelenni férje mellett az újságírók előtt.

„Így nem lehet politizálni. Mindent, amit Matovič úr mondott, pusztán kitaláció, amely megközelíti a rágalmazás gyanúját, így bízom benne, hogy az illetékes szervezetek ennek fényében fognak cselekedni“ – jelentette ki Fico.

Igor Matovič, akinek családja regionPRESS nevű cégét szerdán átvizsgálta a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség), pénteken olyan állítást tett közzé Facebook-oldalán, mely szerint Ficóéknak Belizében nyitott számlájukon 675 millió dollár található.

Az ezt követő sajtótájékoztatón Matovič elismerte, hogy anonim információkhoz jutott, melyeket néhány nappal ezelőtt kapott üzenet formájában, így egyáltalán nem biztos, hogy azok hitelesek is. Később közölte, hogy csak szerette volna megmutatni Robert Ficónak, milyen az, amikor olyan információkat terjesztenek valakiről, amelyekről nem is biztos, hogy igazak.

Fico ezt az eljárást a „politikai harc határának átlépéseként” tekinti. „Nem megengedhető, hogy valakit csak úgy bizonyíték nélkül leköpjenek, és az, akit leköptek, majd egyedül fogja magáról törölgetni” – reagált a kormányfő, aki szerint Matovič összes állítása kitalált, hamis és nincs semmilyen valóságalapjuk.

A Smer elnöke kijelentette, hogy már elkészítette a feljelentést, és kész további jogi lépéseket tenni az ügyben. „Elvárom Matovič úrtól, hogy ha képtelen lesz akár fikarcnyit is bizonyítani abból, amit állított, vegye fontolóra további politikai tevékenységeit, mert így nem lehet politizálni” – tette hozzá Fico.

Cas.sk/para

Címkék: Fico, Matovič, feljelentés