Nagy a baj. Fogyóban az ivóvizünk, és már itt az első intézkedés, amellyel korlátoznák a felhasználását

2015. augusztus 14. - 07:58 | Belföld

Szlovákia Európa egyik legnagyobb ivóvízkészletével rendelkezik, mégis itt az a veszedelem, amitől sokan tartanak. A szárazság.

A Hospodárske noviny birtokába jutott az a levél, amelyet a Pozsonyi Vízművek küldött az erdőháti polgármestereknek. "Azonnali intézkedések foganatosítását kérjük, amellyel korlátozzák az ivóvíz felhasználását öntözésre, autómosásra." - ez márpedig nem egy jövőben játszódó sci-fi, hanem a jelen, és egy konkrétum, amellyel az erdőháti hivatalok munkatársai találkozhattak az e-mailes postafiókjaikban.

A korlátozásra való felszólítás egyetlen oka a rendkívüli szárazság, amelynek eredményeként a felszín alatti vízkészletek lecsökkentek. "Az egyes ivóvízforrások hozama 10-60%-kal lecsökkent" - közölte a Pozsonyi Vízművek szóvivője, Alexander Buzinkay. Hozzátette, hogy a forróság miatt ezzel egyidejűleg a vízfelhasználás mértéke nőtt.

Hasonló problémákkal legutóbb a 2003-as szárazság idején küzdöttünk. Ha most kimegyünk a szabadba, sok helyen találkozhatunk kiszáradó vízfelületekkel. "A kutakban kevés a víz, és ami van, azt az emberek öntözésre használják" - jegyezte meg a lap kérdésére Tatiana Antálková, a studienkai (Malackai járás) községi hivatal munkatársa.

Arra vonatkozó rendelkezést, hogy az ivóvízet csak főzésre és mosdásra használhatják, kizárólag a polgármesterek adhatnak ki. A megszólított falvak képviselői szerint ugyanakkor a lakosoknak nincs gondjuk ilyen korlátozással, mivel ők is tudják, hogy az ivóvíz drága.

HN/para