Dübörgött a világfesztivál

2007. július 8. - 07:21 | Külföld
Ausztráliában kezdődött, Ázsiával és Európával folytatódott, és az amerikai földrészen ért véget szombaton este a Live Earth koncertsorozat, amelynek szervezői - élükön Al Gore egykori amerikai alelnökkel - a légkörváltozás fenyegető következményeit akarják tudatosítani a Föld lakosaiban.

 

A Live Earth nyitányaként a sydneyi Aussie stadionban elsőként magukat fehér festékkel díszítő, eukaliptusz-leveleket lengető ausztrál törzsi vezetők léptek a színpadra. A nézősereget ezután a környezetvédelem jegyében a világot járó Al Gore üdvözölte videofelvételről. Gore kérte a nézőket, hogy támogassák azt a hét pontból álló nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy saját országukat igyekeznek rávenni a globális felmelegedés elleni konkrét cselekvésre.

Ausztráliától Japán vette át a stafétabotot: a tokiói nagy vásárcsarnok színpadán a legnagyobb sztár a helyi csillagok mellett az amerikai Linkin Park volt. A hard-rock együttes 2004 végén azzal tüntette ki magát, hogy a rockbandák közül először kezdett humanitárius akciót a dél-ázsiai szökőár áldozatainak megsegítésére. A középkori japán fővárosban, Kiotóban, ahol 10 évvel ezelőtt aláírták a globális felmelegedés elleni nemzetközi jegyzőkönyvet, Szakamoto Rjucsi Oscar-díjas japán zeneszerző, az elektronikus zene ismert alakja a buddhista Todzsi nagytemplomban adott koncertet.

Londonban a Genesis fellépésével vette kezdetét a Live Earth sorozat szigetországi koncertje. Az új Wembley stadionban mintegy 65 ezer fős közönség hallgatta az elnyűhetetlen brit zenészek (Phil Collins, Mike Rutherford, Tony Banks) zenéjét. Az estig tartó mammutkoncerten számos brit és külföldi világsztár lépett a színpadra, köztük Madonna, a Metallica, a Red Hot Chili Peppers, Duran Duran, James Blunt és a Beasty Boys.

Londonnal csaknem egy időben kezdődött a hamburgi Live Earth hangverseny. A brit fővárossal ellentétben borús, esős időjárás fogadta a Nordbank Arena színpadára lépő első zenészeket és a viszonylag csekély számú hallgatóságot. Az eső csillapodásával azonban az aréna csaknem teljesen megtelt. A Hanza-városban többek között Enrique Iglesias, Jan Delay, Katie Melua, Roger Cicero, Sasha és Yusuf - alias Cat Stevens - adott műsort.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: