A családok egyharmadában nincs autó

2007. július 26. - 20:22 | Külföld
A ciprusi családokban van a legtöbb gépkocsi, derül ki az Eurobarométer legújabb felméréséből. A szigetország lakosai közül mindössze 6 százalék válaszolt úgy, hogy nincs a család birtokában autó. Szlovákiában ez az arány 35 százalékos, vagyis minden harmadik családban nincs gépkocsi.


A közlekedési szokásokra vonatkozó, ma nyilvánosságra hozott Eurobarométer-jelentésben megkérdezett szlovákok 28 százaléka mondta azt, hogy mindennapi tevékenységéhez alapvetően az autót választja fő közlekedési módként (ezzel hátulról a harmadikok vagyunk, csak a bolgárok és a románok használják nálunk is kisebb arányban kocsijukat.)

A szlovákiai polgárok az élbolyban vannak viszont a tömegközlekedés használatában: a megkérdezettek 37 százaléka használ autóbuszt vagy vonatot utazáshoz. Nálunk többet már csak a litvánok tömegközlekednek. Éppen ellenkezőleg, az összes EU-tagállam polgárai közül a magyarok azok, akik a legkevésbé akarnak megválni kocsijuktól, hogy helyette a tömegközlekedést válasszák.

Arra a kérdésre, vajon a gépkocsi típusa hatással van-e a válaszadó életkörnyezetére, a szlovákiai megkérdezettek válaszoltak a legmagasabb arányban igennel, 87 százalékuk. A legkevésbé a finnek értenek egyet ezzel a felvetéssel.

Most nézzük, szerintünk hogyan lehetne spórolni a benzinnel. Ebben ugyanis a szlovákiai megkérdezettek igencsak az élen járnak. Az Európai Unió országainak lakosai közül éppen a hazai megkérdezettek lennének hajlandók a legnagyobb arányban (44 százalék) lecserélni autójukat üzemanyagtakarékosabb modellre.

És most egy-két magyar vonatkozásról. A közvélemény-kutatás "magyar elsőséget" hozó témaköre a repülés: a válaszokból az derül ki, hogy a magyarok repülnek a legkevesebbet az EU-tagállamok polgárai közül. Amikor ugyanis azt tudakolták a kérdezőbiztosok, hogy az illetőnek mi a véleménye a repülőterek biztonsági ellenőrzéseiről, a magyarok 66,9 százaléka azt mondta, ez őt nem érinti, mert nem szokott repülni - s ez a legmagasabb arány az EU-n belül. Amikor pedig azt tudakolták, ismeri-e az illető a légiutasok jogait a járatok késése, vagy törlése esetén, ismét csak a magyarok mondták a legtöbben (58,2 százalék), hogy "nem, mert én soha nem repülök".

Talán meglepő adat, hogy a biciklihasználók között a magyarok az élcsoportban vannak: legalábbis a válaszok szerint csak a hollandok (40,1 százalék) és a dánok (23,4 százalék) előzik meg a 18,2 százalékos magyar adatot. Az, hogy a hollandok használják legtöbbet a kerékpárt, egyáltalán nem meglepő adat.


jéel, m