Patkányokat vetnek be a taposóaknák ellen?

2007. július 26. - 12:45 | Külföld
Becslések szerint több mint százmillió taposóakna lapul a föld alatt világszerte, ezek pedig még az éppen aktuális háborúk után évekkel is szedik áldozataikat. Közelünkben a volt Jugoszlávia területén még napjainkban is emberek halnak és sérülnek meg, mert rejtett aknára lépnek.

Tanzániában ezért olyan kutatásba kezdtek az antwerpeni egyetem tudósai, amely során patkányokat tanítanak meg arra, hogy felismerjék a TNT szagát. A Kossuth Rádió munkatársa a részletekről kérdezte Miklósi Ádám neves magyar etológust, vagyis az állatok viselkedéstanával foglalkozó szakembert.

- Taposóaknák felkutatására a csatornapatkányok is megtaníthatóak, vagy különleges fajokról van szó, amelyeknek speciális képességük van és segítségükkel fölfedezhetőek ezek a földbe rejtett, 5-10 centiméter mélyen található aknák?

- Aknákat általában szag alapján szoktak keresni és a szagkeresés megtanítható állatoknak is természetesen, válaszolja aki így folytatja: sok állatnak van kiváló szaglása, különösen azoknak, amelyek életük nagy részét például sötétben töltik. Ilyenek lehetnek akár a patkányok is, vagy olyan állatok, amelyek ragadozók, és így a préda nyomát kell tulajdonképpen szaglás révén megállapítani. Ilyen szempontból az állatoknál nagyon széles a választék - beleértve a patkányokat is, hogy szag nyomán akár aknákat is megkereshetnek.

- Kell ehhez valamilyen különleges intelligencia? Mert a patkányról tudható, hogy nagyon értelmes, okos állat. De mi szól mellette? Milyen aknákat, robbanószert keresnek kutyák is?

- Magához a keresési folyamathoz nem kell különösen intelligensnek vagy okosnak lenni, ez elég könnyen megtanulható. Itt igazából az érzékenység az, ami kritikus. Hogy az adott faj - ami lehet kutya, patkány vagy akár macska is - pontosan azokra a szagkomponensekre mennyire érzékeny. A tanítási módszer attól függ, hogy ez hogyan oldható meg, mennyire gyorsan lehet viszonylag nagyszámú állatot kiképezni, illetve azt, hogy magát a jelzést hogyan tanítják meg az állatnak, hogy miből fogja tudni, hogy megtalálja azt a szagot, vagy annak az aknának a helyét, amit éppen kerestetnek vele.

- A patkányokat hogyan lehet megtanítani és milyen jelzést tudnak adni a gazdájuknak?

- Nem ismerem konkrétan ezeket az eredményeket, de el tudom képzelni, hogy a patkányt például arra tanítják meg, hogy ott marad nyugton. Elindul egy kereső mozgással, és miután kistermetű, feltehetően elég jól tud közlekedni a terepen. Dermedéshez hasonló reakciót mutat, azaz megáll, ahol közel érzi az aknát, illetve ahol megfelelő erősségű a szag.

- Mivel motiválják? Valamiféle különleges táplálékhoz, csemegéhez köti a patkány a képzeletében, az agyában a robbanószer szagát? Hogyan működik ez a reflex?

- A hagyományos laboratóriumok esetében a patkányok éheztetve vannak egy bizonyos idővel a kísérlet kezdete előtt, feltehetően itt is ez történik. Éppen ezért probléma lehet a patkányoknál, hogy a táplálékon kívül nehéz elképzelni más jutalmazási formát. Ez a kutyánál sokkal könnyebben megoldható.

- Egy-egy patkány megtanítása egy ilyen folyamatra mennyi időbe telik?

- Egy labirintusban, hogy a patkány megtaláljon bármit, vagy bármilyen szaggal kapcsolatos tanulási feladatot megtanuljon, ahhoz legalább 3-4 hetes kiképzés, tanítás szükségeltetik.

Forrás: MR