Távozik a japán kormányfő ?

2007. július 29. - 18:11 | Külföld
Súlyos vereséget szenvedett a felsőházi választások során a japán kormánykoalíció. Az előzetes eredmények és a helyi idő szerint vasárnap éjfélig feldolgozott szavazatok szerint is szinte bizonyos, hogy az ellenzéki Demokrata Párt nyerte a szavazásra bocsátott parlamenti helyek túlnyomó részét a japán törvényhozás felsőházában.
Ez azonban automatikusan még nem jelenti, hogy Abe Sindzo miniszterelnöknek távoznia kellene, ugyanis a miniszterelnököt is választó alsóházban az országot tízhónapnyi megszakítással ötvenkét éve kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és koalíciója kétharmados többséggel rendelkezik. Az is igaz, hogy korábban, hasonló esetekben az akkori kormányfők vették a kalapjukat.

Tíz hónappal ezelőtt a leköszönő Koidzumi Dzsunicsirót váltó Abe Sindzo pedig még nagy népszerűségnek örvendett, a japánok pedig azt várták tőle, hogy folytatja elődje reformjait. Abe azonban nem azokra a problémákra koncentrált, amelyek a lakosságot érdekelték, és a kabinetjén végigsöprő politikai botrányok is sokat ártottak a kormány tevékenységének.

A miniszterelnök egyébként vasárnap ismételten kijelentette, hogy nem szándékozik lemondani, és folytatja a reformokat. Kérdés az, hogy pártján belül miképp értékelik majd az eredményt, bár az is igaz, hogy egyelőre nincs önként jelentkező a kormánypárti politikusok között, aki Abe lemondása vagy eltávolítása esetén átvehetné a karmesteri pálcát.

A japán felsőház egyébként teljesen nem tudja megakadályozni, de jelentősen hátráltathatja az erősebb alsóház munkáját. Ennek eredményeképp pedig a Demokrata Párt szerint lehetőség nyílhat akár előrehozott alsóházi választásokra is. Utóbbit hangsúlyozta a tegnap győztes párt vezetője, Ozava Icsiro is – aki nem mellesleg tizennégy éve lépett ki az LDP-ből –, aki azt is kijelentette, hogy itt az ideje, hogy Japán végre tényleges kétpártrendszerré váljék.

Palanovics Norbert – Tokió (nol.hu)