Aláírásgyűjtés a magántársaságok kinyírása ellen

2007. július 31. - 17:24 | Külföld
Aláírásgyűjtő kezdeményezést indított több neves szlovák orvos és értelmiségi a több biztosítós egészségügyi rendszer megőrzéséért. Milan Lasica, Tibor Šagát, Peter Krištúfek, Igor Dorčák, Eugen Jurzyca és Jaroslava Juriga szerint mindenképpen életben kell hagyni a jelenlegi plurális rendszert, mert életképes.

Mai sajtóértekezletükön bejelentették, hogy reményeik szerint ősszre összegyűjtik a 100 ezer aláírást, amely szükséges ahhoz, hogy beadványukat napirendre tűzze a pozsonyi parlament.

Mint ismeretes, Robert Fico kabinetje a szolidaritás elvére hivatkozva vissza akarja állítani az egybiztosítós állami rendszert. Véleménye szerint a négy magán társaság válogat az ügyfelek közül, s a nyereségét nem óhajtja visszaforgatni a rendszerbe, s működési költségeik is indokolatlanul magasak. Ezért Ivan Valentovič egészségügyi miniszter bevételeik három százalékban maximálná ezeket a kiadásaikat, s megtiltaná haszonelvű működésüket.

Tegnap nem egyezett meg ma a háromoldalú gazdasági és szociális tanács az egészségügyi biztosítókkal kapcsolatos törvénymódosításról. Ugyanis a munkáltatók elvetették a miniszter által benyújtott tervezetet. A tárcavezető azzal érvelt, hogy az egészségügy közügy, ezért ebben a szférában nem lehet nyereségre dolgozni.

Ezt a vélekedését Marián Jusko a munkáltatók országos úniójának elnöke cáfolta, s rámutatott, hogy például a gyógyszergyártók és más egészségügyi szolgáltatók is nyereséget képeznek, s őket nem korlátozza az állam. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magán egészségügyi biztosítók eddig sem vettek ki pénzt a rendszerből, hiszen érdekük a szolgáltatások színvonalának növelése, ezáltal pedig újabb ügyfelek szerzése. Kifogásolta az elnök azt is, hogy a javasolt három százalékos költségstophoz a minisztérium nem készített semmilyen hatástanulmányt, ezért fogalmuk sincs, miért éppen ezt a százalékot jelölték meg plafonként.

A meddő vita végén a miniszter közölte, hogy a munkáltatók ellenkezései ellenére a tervezetét benyújtja a kormánynak. A törvénymódosítást végül a parlament hagyja majd jóvá, s az államfőnek is alá kell írnia a dokumentumot.

Annak ellenére, hogy a kormánykoalíciónak kényelmes többsége van, a szavazás végkimenetele egyáltalán nem biztos, mert a Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (ĽS-HZDS) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is egyelőre vonakodik Robert Fico elképzelését támogatni, aki többször kijelentette, hogy a magán egészségügyi biztosítóknak rövidesen befellegzik Szlovákiában, legfeljebb csak átlagon felüli szolgáltatások költségeit téríthetik külön szerződések alapján.

Eduard Kováč, a magán egészségügyi biztosítók szövetségének elnöke újabb államosításként minősítette a kabinet törekvéseit. Rámutatott arra , hogy a gyógyszergyártók és más egészségügyi szolgáltatók is bizonyos nyereségre törekednek, mert ez a természetes. – Ugyanakkor eddig egyetlen fillért sem vettünk ki az egészségbiztosító rendszerből, hiszen alapvető érdekünk az ellátás színvonalának további javítása. A törvény pedig nem teszi lehetővé, hogy mazsolázzunk az érdeklődők között, nem is törekszünk ilyesmire. Ha a kormány keresztülhajszolja a tervezett államosítást, akkor az Alkotmánybírósághoz és akár nemzetközi döntőbírósághoz is fordulunk. A magántulajdon elleni megkülönböztetés és vagyonvesztés miatt akár 30 milliárd koronát is bukhat a kabinet – közölte.

-y-f

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->