Kóka János magyar zászlót küldött Orbán Viktornak

2007. augusztus 6. - 20:49 | Külföld
Az SZDSZ piros-fehér-zöld zászlót küld Orbán Viktornak és Semjén Zsoltnak, mert a liberális párt szerint a Fidesz és a KDNP a Magyar Gárda, "egy félkatonai szervezet" minapi megalakításáig szélsőjobboldali jelképrendszerrel vállalt közösséget - közölte a liberális párt elnöke.
Az MSZP felszólítja Orbán Viktort és a Fideszt, hogy szakítson meg minden politikai kapcsolatot a Jobbikkal. Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke nyílt levelében fordult Fónagy Jánoshoz, a Fidesz fővárosi elnökéhez, amelyben arra a kérdésre vár választ, hogy a Magyar Gárda megalakítása után vajon meddig vállalhatók a Fidesz és a Jobbik képviselőinek közös önkormányzati frakciói.

<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->

"Az a célunk, hogy a Fidesz és KDNP pártrendezvényein ezentúl a Magyar Köztársaság Alkotmányában egyértelműen megjelölt jelképet emeljék magasra. Ez a magyar nemzeti zászló, összetartozásunk és magyarságunk jelképe" - áll Kóka János közleményében.

A liberális pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a két ellenzéki párt és a Jobbik közös koalícióban vezeti a Belvárost, és a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje is a Jobbik szavazóival "remélte megszerezni" a főváros vezetését.

Kóka János azt írta, az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja a nyilas terror alatt használatba vett, majd az elmúlt évek szélsőjobboldali rendezvényei, erőszakos utcai bűncselekményei során újra felemelt Árpád-sávos zászló térnyerését, mely immár egy félkatonai szervezet jelképévé válhat.

"Azok a pártok, amelyek ma ezt a zászlót tömegrendezvényeiken használják, kongresszusaikon a színpadon lengetik, szimbolikus közösséget vállalnak az Árpád-sávos lobogó alatt elkövetett bűncselekményekkel is" - hangsúlyozta.

Közleményében az SZDSZ elnöke kitért arra, hogy Magyarországnak az elmúlt egy évben egyre szervezettebb, egyre erőszakosabb szélsőjobboldali csoportokkal kellett szembenéznie. "A felbátorodott újfasiszták alkalmi csapatait most politikai támogatójuk, a több helyen a parlamenti ellenzék pártjaival koalícióban működő Jobbik szervezi félkatonai szervezetté" - fogalmazott a liberális pártelnök. Hozzátette: a Magyar Gárdának nevezett csoportról ma annyit lehet tudni, hogy a nyíltan szélsőjobboldali ideológiák és célkitűzések eléréséhez kíván fizikai segítséget nyújtani.

Kóka szerint a fekete egyenruhás, Árpád-sávos csapatok fenyegetést jelentenek a jogrendre, a demokratikus Magyarországra. "Mi liberálisok azt javasoljuk mindazoknak, akik kellő szabadidővel és tettvággyal rendelkeznek és tenni szeretnének közösségükért és a magyarságért, hogy inkább a jogállam céljaival összeegyeztethető, békés célokat szolgáló egyesületekben és szervezetekben vegyenek részt" - olvasható az SZDSZ elnökének közleményében.

Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke előzőleg hétfőn nyílt levelet intézett Fónagy Jánoshoz, a Fidesz fővárosi elnökéhez, amelyben egyebek között azt kérdezte: Meddig szabad közösséget vállalnia egy magát demokratikusnak, alkotmánytisztelőnek valló pártnak, mint amilyen az önöké azzal a Jobbikkal, amely e milicista feketeruhás sereg "édesapjának" vallja magát?

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője erre úgy reagált, hogy a Fidesz megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett, ennek biztosítása pedig az erre hivatott állami szervek, nem pedig a politikai pártok feladata.

A Magyar Gárdát tíz alapítóval júniusban jegyezte be a bíróság; a szervezet célja a "nemzeti önvédelmi keretek" megteremtése - közölte a Magyar Gárda vezetője.

Vona Gábor - aki egyben a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke is - elmondta: önmagukat hagyományőrző és kulturális egyesületként jelölték meg. Szerinte nagyon sok olyan feladat van, ami nagyobb részt kormányzati feladat lenne, de kevés lelkesedéssel, vagy alig végzi a kormányzat. Ilyen feladatnak nevezte a polgárvédelmet, a nemzeti hagyományok ápolását, a hadisírgondozást, valamint "a magyar fiatalság lelki, szellemi, fizikai felkészítését egy olyan eshetőségre, amikor rendkívüli helyzetben szükség van az emberek mozgósítására".

Az MSZP is elhatárolódást kér a Fidesztől

Az MSZP felszólítja Orbán Viktort és a Fideszt, hogy szakítson meg minden politikai kapcsolatot a Jobbikkal - mondta Göndör István hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

"Nem lehet egyszerre hinni a Zéró tolerancia kiáltványban, annak elfogadásában, ugyanakkor támogatni a kirekesztő világképpel rendelkező Jobbikot" - hangsúlyozta a szocialisták frakcióvezető-helyettese utalva arra, hogy a Jobbik elnöke bejelentette: létrehozzák a Magyar Gárda elnevezésű szervezetet.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: a Magyar Gárda megalakításával új fejezet kezdődött a hazai radikális és szélsőséges jobboldal történetében: most már nemcsak szervezkednek, hanem fegyverkeznek, fegyveres harcra készülnek.

Göndör István a Fidesznek a nap folyamán tett nyilatkozatával kapcsolatban - mely szerint kiállnak az alkotmányos jogok érvényesülése mellett, de a törvényeket mindenkinek be kell tartania - úgy foglalt állást: "nagyon furcsa, álságos módon próbálja álcázni" az ellenzéki párt kapcsolatát a Jobbikkal.

A szocialisták politikusa szerint, ha valaki "ezt a szélsőjobboldali szervezetet valamilyen sandasággal, rövid távú politikai érdekből támogatja", a magyar demokráciát veszélyezteti.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a Fidesz állásfoglalása miért nem elégséges elhatárolódás a Jobbiktól, az MSZP-s politikus úgy válaszolt: azért, mert a Fidesz véleménye nem elhatárolódás. Mint hozzátette, ez már-már egyfajta együttműködés, "bebújás a jog mögé".

Kérdésére válaszolva Göndör István kifejtette: azzal például, hogy hagyományőrző szervezetként jelentik be a Magyar Gárdát, a jog kijátszható, ezért szükséges az elhatárolódás.

A politikus a Magyar Gárdával összefüggésben azt mondta, a szervezet alkalmas arra, hogy félelmet keltsen az emberekben, továbbá létrehozása ellentétes a párizsi békeszerződéssel.

Fidesz: a Fidesz megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője közleményben úgy reagált, hogy a Fidesz megalakulása óta kiáll az alkotmányos jogok érvényesülése, így az egyesülési jog szabad gyakorlása mellett. Természetesen az egyesülési jogukkal élő állampolgároknak és szervezeteiknek tevékenységük során maradéktalanul be kell tartaniuk a törvényeket. Ennek biztosítása az erre hivatott állami szervek, nem pedig politikai pártok feladata.

KDNP: a zászlót nem fogjuk visszaküldeni

A KDNP szóvivője közleményben tudatta: ha megérkezik a zászló, nem fogják visszaküldeni. "Mindazonáltal a kereszténydemokraták végtelen módon unalmasnak találják, hogy a liberálisok évek óta szélsőjobboldali vagy fasiszta veszélyt kiáltanak, festett vérzésekkel manipulálnak, ha valaki az országban Árpád-sávos zászlót emel fel" - írta közleményében Halász Zsuzsa. Hozzátette: Kóka János odáig merészkedik, hogy némi áthallással a polgári pártokat úgy tüntesse fel, mint amelyek fenyegetést jelentenek a demokratikus Magyarországra.

A kereszténydemokraták szóvivője megismételte: álláspontjuk szerint az a politikai párt jelent veszélyt a demokratikus jogállamiságra, amely kormányzása idején olyan intézkedéseket hoz, amelyre nincs felhatalmazása. Mint írta, az elmúlt évek erőszakos bűncselekményeit nem az újra felemelt Árpád-sávos lobogók alatt követték el, "hanem a kormány megrendelésére dolgozó, azonosító jelzés nélkül, brutálisan intézkedő magyar rendőrség", tavaly október 23-án.

<!--[if !supportEmptyParas]-->

 

Forrás: MR, nol.hu