Mégsem áll bíróság elé a cseh kormányalelnök

2007. augusztus 7. - 13:30 | Külföld
Az olomouci megyei ügyész ma délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy leállítják a nyomozást Jiří Čunek cseh kormányalelnök ellen, mert a korrupció gyanúja nem igazolódott be.
Közölte azt is, hogy az illetékes nyomozók, valamint a korábban megbízott ügyész eddigi elfogult eljárásának kivizsgálására felkérte a prágai belügyminisztérium illetékes ellenőrző osztályát. Egyébként az i ügyész nem egyezett bele abba, hogy a cseh közszolgálati tévé (ČT) élő adásban közvetítse a tájékoztatóját, s addig nem volt hajlandó elkezdeni a beszámolóját, ameddig a kamerákat nem távolították el. .

Jiří Čunek kormányalelnököt azzal gyanúsították, hogy tavaly fél millió korona csúszópénzt fogadott el, amikor még a morvaországi Vsetín polgármestere volt. Saját titkárnője jelentette fel őt. A hölgy írásban, majd a kihallgatás során is azt vallotta, hogy látta, amikor a polgármesteri hivatal egyik szobájában Čunek átveszi a csúszópénzt a H&B Real ingatlanügynökség vezetőjétől. Állítása szerint ezt az összeget a polgármester azért markolta fel, mert elintézte a helyi képviselő-testületben, hogy a város több értékes ingatlanját az említett cég rendkívül kedvező áron megvásárolhassa.

Az ügyben eljáró nyomozók több bizonyítékot és gyanús tényt találtak, ezért vádemelési javaslatot készültek indítványozni a kormányalelnök ellen. Ekkor azonban a cseh legfőbb ügyész formai hibákra és elfogultságra hivatkozva elvette az ügyet a přerovi járási rendőrkapitányságtól. A vizsgálat folytatásával és lezárásával más megye nyomozóit bízta meg. Új ügyészt jelölt ki az eljárás felügyeletére is, aki ma leállíttatta a nyomozást.

Mirek Topolánek kormányfő kijelentette, hogy igazolva látja a döntését, mert az ártatlanság vélelmét tiszteletben tartva, nem engedett az ellenzék nyomásának, s nem menesztette a jogerős ítélet kihirdetése előtt Jiří Čuneket.

Jií Paroubek, az ellenzéki cseh szocdemek ČSSD) elnöke a Paraméternek nyilatkozva kifejtette: -- A legrosszabb balsejtelemeink váltak valóra, hiszen a kormány a vele rokonszenvező legfőbb ügyész révén a rendszerváltás utáni legnagyobb közéleti botrányt okozta, amellyel a jogállamiság alapjait rengette meg. A mai döntés révén a szőnyeg alá söpörtek egy korrupciós ügyet, s ezzel súlyosan megsértették a polgárok törvény előtti egyenlőségét. Sajnos, gátlástalan politikai üzletet kötött a két kormánypárt, amelynek az a lényege, hogy a kereszténydemokraták elnökük tisztára mosásának fejében támogatni fogják a számos megszorító intézkedésekkel járó szociális és gazdasági reformokat – szögezte le a baloldali pártelnök.

-y-f