Slota szerint fizessen Magyarország

2007. augusztus 7. - 16:11 | Külföld
Ján Slota ma éles szavakkal ítélte el az MKP javaslatát, amely a második világháború után meghurcolt szlovákiai magyarok morális és jelképes anyagi kárpótlását indítványozza.

Ján Slota szerint a második világháború után kitelepített szlovákiai magyarokat Magyarországnak kellene kárpótolni. – Erre vállalt kötelezettséget Budapest, az 1949-ban aláírt csorbatói egyezményben – érvelt ma a Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

Igy folytatta: -- Pártom hajlandó kezdeményezni, hogy Magyarország fizessen kártérítést azoknak is, akiket súlyos sérelmek értek, amikor 1938 után Horthy fasiszta állama és a hadserege szlovák területeket foglalt el. – jelentette ki.

A pártelnök a továbbiakban azt bizonygatta, hogy az MKP legújabb indítványa azoknak a törekvéseknek a része, amelyek révén jogszerűnek kívánják beállítani a bécsi döntést és kétségbe akarják vonni Trianon érvényességét. -- A Beneš-dekrétumok Európa második világháború utáni elrendezésének szerves részét képezik, ezért a tűzzel játszik az, aki Pandorának a szelencéjét kinyitja. Az MKP javaslatai ellentétesek a nemzetközi joggal, s egyúttal azt igazolják, hogy a Magyar Koalíció Pártjának új vezetése szélsőséges irányba mozdult el, célja a dél-szlovákiai autonómia megteremtése – vélekedett a pártelnök.

Csáky Pál elnök hétfőn közölte, hogy az MKP vezetése a pozsonyi parlament szeptemberi ülésén indítványozni kívánja a második világháború után meghurcolt és szülőföldjükről Csehországba deportált, illetve Magyarországra kitelepített szlovákiai magyarok morális és jelképes anyagi kárpótlását. Javaslatát néhány órán belül elutasította a két szlovák jobboldali ellenzéki politikai tömörülés. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyar Koalíció indítványát egyetlen parlamenti párt sem támogatja.

-y-f