A kormány megregulázná az élelmiszer-áruházláncokat

2007. augusztus 9. - 18:01 | Külföld
Az élelmiszer-áruházláncok elleni őstermelői fenekedést meglovagolva törvénymódosítási javaslaton dolgozik a szlovák gazdasági tárca. A javaslat állítólag a parlament novemberi ülésén kerülne napirendre.

Miroslav Jureňa, agrárminiszter szerint a törvényjavaslat célja egyértelműen az, hogy egyértelműen rendezze a beszállítók és az áruházláncok közti viszonyokat, leginkább az időben történő számlatörlesztésekre összpontosítva, valamint meg kívánja oldani az áruházláncok hatékony állami kontrollját. Jureňa kijelentette, „mindenképpen meg kell akadályoznunk, hogy kiegyensúlyozzuk az őstermelők a felvásárlók és a fogyasztók viszonyrendszerét, vagyis arra törekszünk, hogy az áruházláncok ne kényszeríthessenek dömping-felvásárlási árakat a beszállítókra.

Simon Zsolt, a volt agrárminiszter nem látja ilyen egyszerűnek a valóban vitaható viszonyok elrendezését. – Kétségbevonhatatlan, hogy a gazdasági tárcát a jó szándék vezérli, csakhogy, ugye a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy épp a majdani törvény miatt szorulnak ki a piacról a hazai termelők – jelentette ki, majd hozzátette: – Az EU diktálta piaci árakat ugyanis egyáltalán nem képes befolyásolni a szlovák kormány. Az áruháláncokat tehát lehetetlen megakadályozni abban, hogy külföldön szerezzék be árukészletüket. Ha pedig ezt történik, meg sem szólítják majd a hazai beszállítókat.

-l-