Duka Zólyomi Durayról írt jelentéseket az ŠtB-nek?

2007. augusztus 16. - 22:24 | Külföld
Duray Miklósról írt jelentéseket kommunista titkosszolgálati ügynökként Duka Zólyomi Árpád, a Magyar Koalíció Pártjának európai parlamenti képviselője.

Legalábbis ezt állítja a Markíza Televízió, amelyiknek sikerült megszereznie Duka Zólyomi aktáját a cseh belügyminisztérium archívumából. A kereskedelmi tévé híradójában arról számolt be, hogy Duka Zólyomit 1975-ben jegyezték be a kommunista titkosszolgálattal (ŠtB) tudatosan együttműködők listájára, feladata pedig az volt, hogy jelentéseket írjon a magyar nemzetiségű állampolgárok tevékenységéről. Az okirat tanúsága szerint ő ezzel egyetértett. A titkosszolgálati munkában Duka Zólyomi Árpádnak „Fizikus” volt a fedőneve. Az iratok nagy részét azonban megsemmisítették, számolt be a Markíza.

„A Markíza Televízió exkluzív hírként tálalt egy lerágott csontot” – nyilatkozta a Paraméternek Sidó Árpád, a képviselő asszisztense. Duka Zólyomi már évekkel ezelőtt kikérte a róla szóló titkosszolgálati feljegyzéseket, melyeket bárki megtekinthet pozsonyi irodájában. Ezt az Új Szónak adott 2006. április 8-i interjújában is kijelentette. Duka Zólyomi két nappal ezelőtt a Markíza riportérnek rendelkezésére bocsátotta a mintegy 26 oldalas róla szóló titkosszolgálati iratokat áttanulmányozásra, és ezért meglepetéssel hallgatta a televízió híradását, hogy az exkluzív hírként tálalta az ügyet.

Duka Zólyomi Árpád tagadja a vádakat, állítja, hogy ugyan megpróbálták őt beszervezni, azonban csak a titoktartásról szóló nyilatkozatot írta alá. A Markíza értesülései szerint a képviselő fontolóra veszi, hogy neve megtisztítása érdekében a bírósághoz fordul. Ezt tanácsolta neki egyébként tavaly A. Nagy László, a parlament emberi jogi bizottságának tagja is. A pardubicei levéltárból ugyanis tavaly Duka Zólyomi Árpád kikérte a róla szóló anyagokat, melyeket a sajtó rendelkezésére bocsátott. „Noha meg vagyok győződve az ártatlanságáról és becsületességéről, egyetlen módon moshatja tisztára a nevét: bírósághoz kellene fordulnia, hogy húzzák ki a jegyzékből” – mondta tavaly áprilisban az Új Szó című lapnak A. Nagy László.

Saját elmondása szerint Duka Zólyomit a hetvenes évek elején beidézték a rendőrségre, és kihallgatták a Magyar Ifjúsági Szövetség (MISZ) tevékenységével kapcsolatban. „Nem engedtek volna haza anélkül, hogy nem írok alá egy nyilatkozatot a teljes hallgatásról. Ez az egyetlen dokumentum, amit aláírtam” – állította egy korábbi lapinterjúban a képviselő.

jéel, jaks