Minisztériumok harca: terítéken a jövő évi költségvetés

2007. augusztus 16. - 19:26 | Külföld

A kormány tegnap hozta nyilvánosságra jövő évi költségvetési tervezetét, melynek kiadási oldalát az idei 346 milliárdról 370 milliárdra emelik. Elsőként a mezőgazdasági miniszter kifogásolta az ágazatának elkülönített összeget, mely 3,5 milliárddal lenne kevesebb.

Ráadásul Miroslav Jureňa mezőgazdasági miniszter ma nyitotta meg a nyitrai Agrokomplex Mezőgazdasági kiállítást, ahol még az ágazatban szétosztott támogatások mértékét dicsérte. – Az utóbbi években az ágazat leépülésének voltunk tanúi. Örülök, hogy idén sikerült felhozni a kifizetett támogatásokat a régi uniós tagországokra jellemző mérték 70%-ára. Nem sokkal későbbi sajtótájékoztatóján már más hangulatban beszélt a tárcavezető, bírálta ugyanis a pénzügyminisztérium költségvetési tervezetét, mely 3 és fél milliárddal csökkentené a földművelésügy részét. A szerdán előterjesztett első javaslatot szabotázsnak nevezte, és emlékeztette Róbert Fico kormányfőt a kormányprogramban vállalt prioritásokra, melyet ezzel a tervezettel áthúznának.

Az állami költségvetés tervezetének kiadási oldalát az idei 346 milliárdról 370 milliárdra emelik. Ha a mezőgazdaságnak biztosítanák az ideihez hasonló költségvetést, Jureňa szerint a mezőgazdászoknak kifizetett támogatások elérhetnék a 80%-ot is. Miroslav Šmál pénzügyminiszter szerint korai a kritika, mert ez csak az első javaslat, melyen még változtatni fognak. – A kormányprogram szerint hétmilliárd korona rezervával számolnak, melynek szétosztása még politikai vita tárgya – mondta.

jaks