Alacsonyabb sebesség, magasabb bírságok

2007. augusztus 23. - 14:01 | Külföld
A legmagasabb megengedett sebesség lakott területen 50 kilométer per órára csökkenne, a pénzbírságok emelkednének, és az autósoknak kötelező lenne egész évben világító fényszórókkal közlekedni a ma nyilvánosságra hozott belügyminisztériumi törvényjavaslat szerint.

A pénzbírságok csak a legsúlyosabb közlekedési kihágások esetében emelkednének, mint például az alkohol, vagy drog hatása alatt történő sofőrködés, vagy a megengedett sebesség magas túllépése. A legnagyobb kiróható büntetést, harmincezer korona bírságot azok az gépjárművezetők kaphatnák, akik visszautasítják az alkoholvizsgálatot, vagy baleset okozójaként elhagyják a helyszínt. A minisztérium a büntetések behajtásának szigorítását is tervezi.

Az autópályák túlzsúfoltságát a belügyesek a kamionforgalom péntek délutáni, és hétvégi korlátozásával kívánják megoldani.

A törvényjavaslat szerint a téli gumiabroncs használata csak akkor lenne kötelező, amikor az utakat összefüggő hótakaró fedi, konkrét időszakot és hónapokat nem jelöltek meg.

A változtatásokra a biciklistáknak és a gyalogosoknak is fel kell készülniük. A biciklistáknak lakott területen kívül kötelező lesz a védősisak, a gyalogosoknak pedig a fényvisszaverő mellény viselése.

A javaslatot természetesen a kormánynak és a parlamentnek is el kell fogadnia. Ha a képviselők egyetértenek a törvénymódosításokkal, akkor azok a jövő év kezdetével már érvénybe is léphetnek.

sme, para