Orosz katonai vezetés: "A grúzok hallucinálnak"

2007. augusztus 23. - 18:19 | Külföld
Grúzia légterébe kedden orosz vadászgépek hatoltak be. Az orosz katonai csúcsvezetés mindezt tagadja és a grúzok hallucinációjával szeretnék megmagyarázni az ügyet.

Legutoljára Grúzia augusztus 6-án jelentett hasonló esetet, ekkor szintén egy orosz vadászgép lépett be a légtérbe, és egy rakétát is kilőtt, amely nem messze csapódott be a fővárostól, Tbiliszitől. Szerdán a grúz hadügyi tárca szóvivője közölte a hírügynökségekkel, hogy újabb két orosz repülőgép repült át illegálisan az országhatáron belülre kedd délután. Az oroszok folyamatosan tagadnak. "Biztos, hogy grúz kollégáink hallucinációktól szenvednek." - közölte Balujevszkij generális a Reuters hírügynökséggel.

A grúz katonai megfigyelők különféle adatokkal is tudják igazolni állításukat, ezek szerint a két gép 450 és 490 km/h közötti sebességgel hasított légterükben, erre az oroszok azt válaszolták, hogy ilyen kis sebességgel nem szoktak repülni az efféle gépek, ezek az adatok esetleg a harci helikopterek gyorsaságához hasonlíthatóak. Ez azonban nem igaz, mert a legkiválóbb helikopterek sem képesek repülni ilyen gyorsan, viszont a vadászgépek képesek ilyen alacsony sebességgel is cirkálni.

A grúz védelmi minisztérium csütörtökön úgy döntött, felajánlják radarrendszerüket a NATO-nak,így ősz végére a grúz légvédelem már integrálódhat a NATO légvédelmébe, megelőzendő az ehhez hasonló konfliktusokat.

sme-index-para