Sztálin a Szovjetunió legsikeresebb politikusa volt

2007. augusztus 24. - 16:52 | Külföld
Putyin-közeli történészek új tankönyvet írtak Oroszország történelméről. "Sztálin a Szovjetunió legsikeresebb politikusa volt. Az újkori orosz hős Vlagyimir Putyin." Pontosan ezek állnak az Újkori Oroszország történelméről (1945-2006) című, tanároknak szóló tankönyvben.

Oroszországban a friss tankönyv kiadása nagy konfliktusokat váltott ki, több neves történész erősen kritikus véleménnyel nyilatkozik a könyvről, mondván, hogy teljes egészében más képet hivatott alkotni az "újkori" Oroszországról. Tény, hogy a könyv kiadását nyíltan kormányközeli emberek finanszírozták.

Az köztársasági elnök, Vlagyimir Putyin nyár elején találkozott utoljára az orosz történelemtanárokkal, ekkor tette szóvá, hogy történelemkönyveik rendkívül elavultak, és hiányolja belőlük a "nemzeti patriotizmust." Orosz és külföldi médiák már a könyv első, a II. világháborúról szóló fejezetét negatív kritikával illették, elmondásuk szerint a könyv nem elég kritikus Sztálinnal szemben. "A szovjet kommunizmus rehabilitálása manapság már divat," nyilatkozta Jevgenyij Bunyimovics, a moszkvai Duma képviselője. Putyint sok bírálat éri azért is, mert a Szovjetunió szétesését a huszadik század legnagyobb hibájának tartja.

A legnagyobb felháborodást a könyv utolsó, Szuverén demokrácia című fejezete váltotta ki, ami Putyin hatalomra kerüléséről, és a térség "konszolidációjáról" szól. Az olvasók azt is megtudhatják, mi történt a hatalmas energetikai céggel, a Yukos-szal, amelynek vezérigazgatója, Mihail Chodorkovszkij rács mögé került. A fejezet tanulsága: "tartsátok be a törvényt, fizessétek az adókat, és ne használjátok ki az országot!"

A Nyezaviszimaja Gazeta orosz független napilap szerint az egész könyv a mai orosz kormány aktuális propagandájának egy része.

sme-para