Uránbányák nyílhatnak a Szepességben?

2007. augusztus 25. - 13:26 | Külföld

A természetes radiokativitás mérő helikopter pásztáz hónapok óta Szlovákia egyik legfestőibb vidéke, a Szepesség fölött. A helikopter egy rakétára emlékeztető műszerrel van fölszerelve, amely a benne lévő kristályok által méri a földkéreg kibocsátotta természetes radioaktivitás mértékét.

Alaptalannak bizonyultak tehát a különféle találgatások holmi titokzatos kincskereséséről. A méréseket egy kanadai cég által megbízott geofizikusokból álló munkacsoport végzi. Információik szerint a Szepességről szűk szakmai körökben köztudott, hogy intenzívebb ott a radioaktív kisugárzás, mint az ország egyéb tájain. Természetesen évszázadok óta így van ez, ám korántsem kell veszélytől tartani, hiszen a sugárzás mértéke meg sem közelíti az élőszervezetekre káros mértéket.

Egyébként az egész ország fel van térképezve ilyen szempontból, hiszen évtizedek óta végeznek hasonló méréseket, amelyek eredményei a pártállami időszakban titkosak voltak.

A kanadai cég egyébként nem öncélúan végezteti a viszonylag költséges fölmérést. Friss eredményekre azért van szükségük, hogy kellő ismeretek birtokában dönthessenek, érdemes-e a festői Szepességben uránbánya nyitását kezdeményezni.

-bkl-