Robert Fico kormánya feljelentette a sajtót - aktualizálva 20:34

2007. szeptember 4. - 19:07 | Külföld
Rendkívüli ülést tartott ma a szlovák kormány. A tanácskozás egyetlen napirendi pontja a szlovákiai sajtó megítélése volt. A kiadott közlemény szerint a kabinet felkérte az illetékes ügyészt, hogy vizsgálja ki: nem törvénysértőek-e azok a cikkek, amelyek néhány nyomtatott és elektronikus sajtóban jelentek meg.


A tanácskozás után a kormányfő nem jelent meg az újságírók előtt. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter szerint több újságíró és lap etikátlanul viselkedett Viera Tomanová, munka-, szociális és családügyi miniszterrel szemben. Főleg azért, mert leányának kapcsolatairól valótlanságokat állítottak, ráadásul valakik be is törtek a lakásába, ahol bizonyíthatóan kompromittáló anyagokat kerestek.

Štefan Harabín igazságügyminiszternek főleg az nem tetszett, ahogy néhány lap írt Robert Kaliňák állítólag megromlott egészségi állapotáról és Viliam Veteška súlyos betegségéről, mert ezekkel az írásaikkal szerinte a nevezettek személyiségi jogaikat sértették meg.

A mai rendkívüli kormányülésen meghívottként részt vett Dobroslav Trnka Szlovákia legfőbb ügyésze is, aki távozásakor mindössze annyit mondott, hogy ő személy szerint normális kapcsolatokat ápol az újságírókkal. – Az újságokat és a tollforgatókat a konkrét cikkeik alapján értékelem – tette hozzá.

Robert Fico ma kora este a parlamentben jelentette be, hogy a törvény erejével lépnek fel azok ellen, akik etikátlanul írnak, s amelyek emberi jogokat sértő cikkeket közölnek.

Mikuláš Dzurinda volt kormányfő reakciójában azt javasolta Ficónak, hogy ha az ellenségeiknek tekintik az újságírókat, vezessenek be cenzúrát az országban.

A TA3 hírtelevizióban nyilatkozó Dušan Čaplovič miniszterelnök-helyettes egyenesen terrorista támadásoknak minősitette egyes oknyomozó újságírók tevékenységét. Megismételte, Viera Tomanovához is "betörtek" az egyik lap fotósai, így terrorizálva a miniszter asszonyt. Ennek ellenére, mint mondta, a kormány korrekt viszonyt akar ápolni a sajtó képviselőivel.

-y-f, jéel