Kínában is lesz Túró Rudi

2007. szeptember 5. - 08:30 | Külföld
A nálunk is kedvelt és a nyugat-európai országokban is egyre ismertebb pöttyös csomagolású ínyencség rövidesen kínai hódító útjára indul

Alig kéthetes működése során irigylésre méltó és igencsak meglepő eredményeket tudott elérni a magyarországi tejpiacon még ismeretlen EU-Milk Technologies Kft. A négy magánszemély által alapított társaság a hétfői, pekingi magyar-kínai gazdasági fórumon együttműködési szerződést írt alá egy csunghszingi agrárcéggel, elsősorban Túró Rudi, kefir és joghurt előállításáról. A cég igencsak hatékonyan működik, mert az augusztus közepére dátumozott alapítás óta nemcsak az ázsiai partnert, de a magyar Eximbankot is sikerült meggyőzni a projekt életképességéről, így ehhez kétmillió dolláros hitelt kap.

Tóthfalusy Péterné, az EU-Milk igazgatója és egyik tulajdonosa lapunknak elmondta: a megbeszélések már három éve folytak a leendő kínai partnerrel, azóta zajlik az előkészítés. - Én már több mint 12 éve nagykereskedelemmel foglalkozom, többek között Kínában is, és végül is innen volt az ismertség az agáripari társasággal - tette hozzá az igazgató. Három éve a kínai vállalat jelezte: szívesen belefogna a tejtermelésbe. Ennek eredményeként mára már egy tízezer tehénből álló holstein-fríz állományt hoztak létre, amihez az EU-Milk alapítói is segítséget nyújtottak. Már a megbeszélések elején felvetődött az az ötlet, hogy nemcsak tejet, hanem magasabb feldolgozottsági szintű, Kínában lényegében ismeretlen termékeket is gyártsanak és bevezessenek a piacra. Ennek érdekében Tóthfalusy Péterné több nagy magyarországi céget is megkeresett, ám sehol sem láttak fantáziát az üzletben.

Éppen ezért hozta létre végül a projektcéget négy magánszemély, köztük három tejipari szakember.

Az EU-Milk szerint azért, mert Kínában Túró Rudit gyártanak majd, egészen biztosan nem lesz konfliktusuk a hazai piacon ilyen termékekkel jelen lévő Friesland Hungária Zrt.-vel és a Danone Kft.-vel. Az előállításhoz szükséges technológia és a termék formája ugyanis nincs levédve. A Kínában alkalmazott technológia magyar lesz - kifejezetten az ázsiai piacra fejlesztve -, és a termelést, valamint a minőség-ellenőrzést végző 8-10 szakember is, akiket egyébként a szakmai kapcsolatok révén már ki is választottak. A tervek szerint egyébként a kínaiak által már kialakított tejüzemet fejlesztik tovább. Az ingatlan bővítéséről az ázsiai partner gondoskodik, míg az EU-Milk a gépeket, az alkatrészeket, a technológiát, valamint a know-how-t biztosítja. A tíz évre aláírt együttműködésre is alapozva a kínaiak az időszak végére már 150 ezres tehénszámmal kalkulálnak.

Az sem egy hirtelen ötlet eredménye, hogy végül az Eximbank is a projekt mellé állt. Amikor a tárgyalások érdemi részhez érkeztek, akkor az Eximbank felkérte a Magyar Exporthitel Biztosítót (Mehib) egy előzetes átvilágításra. A Mehib három hónapon keresztül vizsgálta a kínai partnert és a tervezett beruházást, illetve az együttműködést. A biztosító szakemberei végül is fantáziát láttak az ügyletben. A tervek szerint az első gyártósort év végéig szállítanák ki, és márciusban indulna a termelés. Az elképzelések szerint a "felvezető" évben napi 100 ezer Túró Rudit állítanának elő, ám az állatállomány elképzelt növelése révén ez alighanem gyorsan emelkedne. Éppen ezért úgy számolnak, hogy a kitelepített gépek 2009-től üzemelnének teljes kapacitással.

Most már csak az kell, hogy a tervek meg is valósuljanak, hiszen nagy kínai üzleteket máskor is bejelentettek már Magyarországon, de van olyan, amelyről azóta sem hallottunk többet.

Ábrahám Attila (nol.hu)

Címkék: export, termék, Túró Rudi