Veszélyben a Duna?

2007. október 8. - 15:23 | Külföld
A Duna a leginkább veszélyeztetett és a legpiszkosabb európai folyó – a Természetvédelmi Világalap (WWF) most nyilvánnosságra közleménye szerint.

A világ tíz, legnagyobb veszélynek és pusztításnak kitett folyamok listáján kontinensünkből csupán ez a folyó került be. Ezen kívül a Mekong, dél-amerikai Rio de la Plata, a Rio Grande, az ausztráliai Murray, az afrikai Nílus, valamint az ázsiai Gangesz és a kínai Jangce van kitéve hasonló veszélynek. A környezetvédők szerint a gátakon, a mesterséges töltéseken kívül, a növekvő hajóforgalom és a meder állandó mélyítése árt leginkább a Dunának , amelynek az öntisztítása is ellehetetlenül a felső és a középső részében épített vízerőművek miatt. A további szabályozások pedig több ezer folyamkiloteren keresztül pusztíthatná a növény-és állatvilágot.

Megkeresésünkre a szlovák környezetvédelmi minisztériumban nem tartották indokoltnak a Dunával kapcsolatos aggályokat. Méréseik szerint a vízminőség javul, a hajóforgalmat pedig szigorúan ellenőrzik. Magyarországon viszont megelégedéssel fogadták a dokumentumot, amely a szomszédos ország környezetvédői szerint igazolja a bősi és más vízerőművek működésével és környezetrombolásával kapcsolatos aggodalmaikat.

-elba