A kisbefektetők nézhetnek, mint a moziban

2007. október 11. - 20:28 | Külföld

A Legfelsőbb Bíróság ma megszüntettette a Speciális Bíróság Jozef Majskýra és társaira vonatkozó ez év áprilisában meghozott ítéletét. Az ügy tehát megint a Speciális Bíróság elé kerül, amely testület 12 év börtönre ítélte Jozef Majskýt Horizont befektetési alap lenyúlása miatt. Bűntársai, Dávid Brtva 11 évet, Patrik Pachinger 10 évet kapott.

Majskýt és társait csalásért ítélte el a Speciális Bíróság még ez év áprilisában. Az egykori nagyvállalkozó tervelte ki azt, hogyan szerezzék meg a pénzt a becsődölt Horizonttól. Az ítéletet követően mindhárman fellebbeztek, eztán került az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé. Az, hogy október 11-én a Legfelsőbb Bíróság nem nyilvános ülésen döntött a fellebbezés ügyében, az ügyvédek szerint azt jelentheti, hogy komoly kétségek támadtak az áprilisi verdikt előtt. Az ügyészség egyelőre nem kommentálta a döntést.

A Legfelsőbb Bíróság ez év májusban hagyta helyben a Vladimír Frunira kimért 11 és fél éves fegyházbüntetést és vagyonelkobzást. Fruni a Horizont Slovakia és a BMG Invest nem banki jellegű befektetési társaságok volt tulajdonosaként Fruni közel 170 ezer kisbefektetőt károsított meg, akik a megígért, irreálisan magas hozam reményében 63 milliárd koronát utaltak a társaságok számlájára. Majský, Brtva és Pachinger sorsa tehát, holott Fruni után ők vették át a befektetési alapokat, a Legfelsőbb bíróság október 11-i döntése után egyelőre bizonytalan, mert a döntés értelmében újra le kell folytatni a tárgyalást A Speciális Bíróságon.

SITA, e