Paul Lendvai dícséri Bokros Lajost

2007. október 18. - 11:01 | Külföld
Hiánycikk a bátorság címmel közölte csütörtöki számában a Der Standard című liberális osztrák lap Paul Lendvai kommentárját Bokros Lajos volt pénzügyminiszternek az OMV-Mol ügyben foglalt álláspontjáról.

A magyar származású ausztriai publicista írása elején az OMV osztrák és a Mol magyar olajipari konszern közötti csatára utalva kiemelte: sok bátorság kell ahhoz, hogy valaki hazájában, ráadásul egy nemzetközi méretet öltő cégátvételi küzdelem idején nyíltan szembeszálljon az egész politikai osztállyal.

A szerző részletesen ismertette a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatójának a brit Financial Timesban és a Népszabadságban a témáról kifejtett véleményét, egyebek között rámutatva, hogy Bokros szétzúzza az államérdekre hivatkozó nemzeti egység látszatát, amikor felhívja a figyelmet arra: egész egyszerűen arról van szó, hogy a Lex Mol a magántulajdonosokat betonozza be, nem stratégiai államérdekek, hanem tisztán magánérdekek védelmére szolgál.

Jóllehet Bokros hivatalosan bizonyára nem említett neveket, a Financial Times újságírója a vele folytatott beszélgetés alapján azt írta, hogy a Lex Mol az üzleti oligarchák, mindenekelőtt Csányi Sándor OTP-vezér és Hernádi Zsolt Mol-elnök érdekeit védi, illetve azokéit a politikusokéit, akik az előbbiektől anyagi támogatást kaptak. Csányi 560 millió euróra becsült vagyonával az ország második leggazdagabb emberének számít, de a színfalak mögött valószínűleg övé a legnagyobb politikai hatalom Magyarországon - jegyezte meg Paul Lendvai.

A publicista röviden kitért Bokros Lajos életpályájára is, és kiemelte: a Közép-Európai Egyetem élén éppúgy bírálja az ellenzék populista javaslatait, mint a kormány ímmel-ámmal végrehajtott, óvatos takarékossági intézkedéseit.
Címkék: Lex Mol, mol, olaj