Zuchslag és társai európai támogatásokat is lenyúlhattak

2007. október 19. - 08:52 | Külföld

Az Európai Unió Ifjúság 2000-2006 nevű programjának magyarországi keretéből több mint húszmillió forint jutott azoknak a szervezeteknek, amelyek a Zuschlag-ügyben az ügyészség látókörébe kerültek - írta a tudomására jutott információkra hivatkozva a Népszabadság.

Csaknem húszmillió forint uniós pénzt nyertek azok a civil szervezetek, melyek többségét a Zuschlag-üggyel összefüggésben vizsgálja az ügyészség. A "hálózat" egy része (legkevesebb hat szervezet) ugyanis az Ifjúság 2000-2006 program pályázatain is nyert, miniszteri döntés alapján - olvasható a lapban. A Népszabadság beszámolója szerint az ügyészség a nyomozás során lefoglalta a pályázati akták egy részét.

"A fiatalokat egymás jobb megismerésére és kölcsönös elfogadására nevelni" - ezzel a céllal hozták létre az EU tagállamai az Ifjúság 2000-2006 programot a 15-25 év közötti korosztály számára. Csoportos cserék, külföldi önkéntes szolgálat, tanulmányutak, továbbképzés - számos projektre lehetett pályázni.

A Zuschlaghoz köthető szervezetek az ügyészség gyanúja szerint - mint ismert - csak papíron léteztek, és hamis számlákkal számoltak el több tízmillió forintnyi állami támogatást.

A szocialista politikust és több társát különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt a szökés és elrejtőzés, illetőleg a büntetőeljárás meghiúsításának a veszélye miatt alig egy hónapja vették őrizetbe, majd elrendetőzetes letartoztatását.

MTI, -rap-