Sólyom 56-os ünnepi beszéde

2007. október 22. - 17:19 | Külföld

Az igazság pillanata volt 1956, a visszanyert emberi méltóság nagy példája – mondta Sólyom László köztársasági elnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az 1956. október 22-i műegyetemi forradalmi diákgyűlés 51. évfordulóján.

A köztársasági elnök a Műegyetem aulájában mondott ünnepi beszédében kiemelte: 1956 mellett kiállni annyit jelent, mint kiállni a hitelesség és a remény mellett. Úgy fogalmazott: "az ötvenhatos forradalom mellett kiállni azt jelenti, hogy kiállunk a szolidaritás, a bizalom, a félelem nélküliség mellett" Erre a kiállásra különösen nagy szükség van ma – jelentette ki Sólyom László. Az államfő hangsúlyozta, minden évforduló hozzájárulhat ahhoz, hogy október huszonharmadikát a nemzet a szívébe fogadja, hogy a forradalom része legyen a magyarság önazonosságának. Sólyom László szerint ugyanakkor mégis van egy adóssága a forradalom tavalyi, ötvenedik évfordulójának. Mint mondta, „még mindig nem egyértelmű a válasz a kérdésre: forradalom és Nagy Imre, vagy Kádár?"

Az 1956-os forradalom 51. évfordulója és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 18. évfordulója alkalmából emlékérmeket és emlékplaketteket adott át Sólyom László, aki öszöntőjében felidézte, hogy a díjazottak harcoltak, hozták létre a munkástanácsokat, forradalmi bizottságokat és szenvedték meg az üldöztetést a forradalom után. Mint mondta, mindig megdöbbenti, ha azt olvassa, hogy akik kijöttek a börtönből, mennyire csodálkoztak azon: mennyire másként beszéltek az emberek, mint amikor ezek a hőstettek történtek. Azóta is sokféleképpen beszéltek - tette hozzá.

mti, mno, hvg