A tüntetés már megkezdődött Budapesten, balhé még nem volt

2007. október 22. - 18:44 | Külföld

A Szabadság téren 18 órakor 1500-2000 tüntető ember gyűlt össze, akik közül egyeseket, akárcsak néhány újságírót is, a rendőrök szúrópróbaszerűen átvizsgálnak és csak igazoltatásukat követően engednek be a demonstráció helyszínére. Toroczkai László megerősítette, hogy átvonulnak az Operaházhoz, holott a rendőrség azt körbezárta.

A Parlamentnél hat rendőrségi autóbusz, mintegy tucatnyi teherautó, harminc járőrautó és tíz mikrobusz várakozik, valamint ott van két vízágyú is. Az Operánál, ahol délután lezárták az Andrássy utat, az ott lakók is csak igazoltatást követően közlekedhetnek. Az MTI helyszíni tudósítói ott is két vízágyút és egy könnygázgránátvetőt láttak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta, hogy a Szabadság téri rendezvény résztvevői demonstrációjuk után az Operaház elé vonuljanak. A döntés arra tekintettel született, hogy a gyülekezési törvény értelmében a közlekedés más útvonalon nem biztosítható.

Kordonnal zárták körbe a rendőrök a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjának helyszínét az MTV székházánál, s ugyancsak jelentős erőkkel vonultak fel a Parlamentnél. A Szabadság téren a Magyar Önvédelmi Mozgalom tart demonstrációt, ahol beszédet mond többek között a Jobbik elnöke, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke is.

Az október 23-hoz kapcsolódó programokon Budapesten eddig 70-90 ezer ember vett részt, rendkívüli esemény nem történt – közölte Gál J. Zoltán, az operatív törzs irányítója. A nap folyamán egy rendezvényt kell még az operatív törzsnek figyelemmel kísérnie, az ünnepi gálát az Operaházban, amelyen a miniszterelnök is beszédet mond. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén először, a közjogi méltóság mellett, 1956-os szabadságharcos is beszél az ünnepségen, mégpedig Bocskay T. József, a Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének elnöke.

Nol, hirado