Strasbourg: Több pénz gazdasági növekedésre és foglalkoztatásra

2007. október 23. - 12:11 | Külföld

Az Európai Parlament (EP) Strasbourgban ma első olvasatban tárgyalja a következő évi uniós költségvetést.

A képviselők csökkentenék a közös kül- és biztonságpolitikára jutó összegeket, jelentősen emelnék viszont a Galileo-program és az Európai Technológiai Intézet keretét. Szóba került a strasbourgi ülésezések számának csökkentése is.

A 2008-as költségvetés tervezetének előterjesztésekor Dalia Grybauskaite, az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa "történelmi irányváltásról" beszélt. Most először fordult ugyanis elő, hogy a mezőgazdaság helyett a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzésére fordított kiadások alkotják a költségvetési torta legnagyobb szeletét.

A tagállami kormányokat képviselő Európai Tanács javaslata szerint a költségvetési kifizetések jövőre 119 milliárd 410 millió eurót tennének ki, ami az EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,95 százaléka. A parlament 739 millió euróval adna többet a Galileo műholdas navigációs rendszerre - a Tanács által javasolt 151 millió euróhoz képest -, és 2,9 millió eurót áldozna az Európai Technológiai Intézetre. A képviselők elvennének 20 százaléknyit a közös kül- és biztonságpolitikára szánt összegekből, és az így felszabaduló 40 millió eurót az "EU mint globális partner" fejezetbe csoportosítanának át. Emellett további 87 millió eurónyi támogatást különítenének el Koszovó és a palesztin területek számára. A szakbizottság 30 millió euróval toldaná meg az EU külső határainak védelmével foglalkozó Frontex ügynökség költségvetését, amely így elérné a 70 millió eurót.

Az EP csütörtökön első olvasatban szavaz a 2008-as költségvetés tervezetéről. Ezután november 23-án megkezdődnek az egyeztető tárgyalások a Tanáccsal, végül a decemberi plenáris ülésen a parlament második olvasatban fogadja el az immár végleges költségvetést. A költségvetési szakbizottság úgy véli, hogy - "fenntartva Strasbourg fontos, jelképes értékét" - tárgyalni kellene egy olyan elképzelésről, miszerint a német határnál, Brüsszeltől 430 kilométerre fekvő francia városban takarékossági, illetve környezetkímélő okokból évente csak két plenáris ülést tartson az Európai Parlament.

A jelenlegi éves munkatervben 12 négynapos plenáris üléshét van Strasbourgban és csak 6 kétnapos ülés Brüsszelben, holott a belga fővárosban, az EU-intézmények zömének székhelyén hatalmas székházkomplexum áll az Európai Parlament rendelkezésére.

MTI, cs.v.