Harabín meddő próbálkozásai: a bírák tiltakoznak

2007. október 27. - 19:33 | Külföld
Meddő és eredménytelen az igazságügyminiszter próbálkozása, miszerint növelné a bírák számát – jelentette be a Szlovákiai Bírók Szövetsége egy, a Csorba-tónál megtartott szakmai konferencián. A bírák ugyanakkor azt is követelik, hogy a kerületi és a járásbíróságok működésére a kormány ezentúl külön tételben tegyen félre pénzt a mindenkori állami költségvetésben

A szakmai szövetség szerint a bíróságok helyzete és a munkájuk hatékonysága továbbra is aggasztó, elégedetlenek továbbá a tárca és a köztük érvényes szerződés teljesítésével is. A ZSS szerint ugyanis még mindig kevés bírót vonnak be a jogalkotásba és a törvényelőkészítésekbe is.

A szövetség úgy véli, azzal, hogy a kormány csökkenteni akarja a bíróságokon dolgozó adminisztratív munkaerő létszámát, súlyosan veszélyezteti a törvénykezés folyamatosságát.

A bírák szövetsége ugyanakkor határozottan elutasítja, hogy a bíróságok a felelősek az ügyvédekkel és a szakértőkkel szemben felhalmozott adósság miatt. Ugyanis ezeket az összegeket csak az állam által jóváhagyott és folyósított keretből tudják fedezni.

SITA, csernak