A rendőrfőkapitány egyszer s mindenkorra kitiltaná a rendbontókat a közterületi rendezvényekről

2007. október 30. - 10:25 | Külföld
Bencze József rendőrtábornok törvényt módosítana: aki rendszeresen balhézik, az soha többet, semmiféle közterületi rendezvényen nem vehetne részt.

Bencze József országos rendőrfőkapitány megfontolandónak tartja, hogy jogszabály-módosítás után közterületi rendezvényekről is ki lehessen tiltani a visszatérő rendbontókat; a rendőri vezető erről kedden beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A főkapitány elmondta: véleménye szerint nem kell beletörődni, hogy egy maroknyi csapat rendszeresen "játszótérnek" tekinti a fővárost és randalírozik. El kell gondolkodni azon, mit lehet tenni azért, hogy ez ne így legyen - tette hozzá.

"A szólásszabadság, gyülekezés alapjogát maximálisan tiszteletben tartva, de mégiscsak nem korlátlanok ezek a jogosítványok, mégiscsak azt gondolom, hatékonyabban kellene fellépni (ellenük)" - mondta.A főkapitány arra az újságírói kérdésre, hogy a rendőrség miért nem lép fel szigorúbban a "visszatérő arcokkal" szemben, a főkapitány kijelentette: a jogszabályok jelenleg ezt nem teszik lehetővé.

Mint mondta, a szabálysértésről szóló jogszabály egyetlen esetben teszi lehetővé a kitiltást, akkor, ha sportrendezvényeken történik hasonló rendbontás. "Azt gondolom, tovább kell lépni, meg kell fontolni, (...) hogy adott esetben, aki a közterületeken rendezett rendezvények kapcsán követ el ilyen súlyú szabálysértést, azokkal szemben is lehetőség legyen a kitiltás mellékbüntetésként történő kiszabására. Mondjuk, eltiltani egy évre vagy meghatározott időtartamra Budapest vagy bármely más város közterületein rendezett nyilvános rendezvények látogatásától" - mondta.

Példaként említette, hogy ha valakivel szemben alkalmaznák ezt a büntetést, és az illető mégis megjelenne egy közterületi rendezvényen, akkor önmagában a megjelenés tényével elkövetné a következő szabálysértést, ami ellen a rendőrség már hatékonyabban léphetne fel. Hozzátette: ehhez azonban jogszabály-módosításra lenne szükség.

MTI