Negyvenezer év a vonatrobbantásokért

2007. október 31. - 15:47 | Külföld
Közel 40 ezer év börtönbüntetést szabott ki egy spanyol bíróság szerdán a 2004 márciusában Madridban vonatok ellen végrehajtott merényletek három fővádlottjára. Ez a halmazati büntetés a legtöbb, amelyet a spanyol törvények szerint elvileg ki lehet szabni, gyakorlatilag fejenként 40 év elzárást jelent.

A bíróság ugyanakkor felmentette a spanyol főváros központi pályaudvarán 2004. március 11-én elkövetett, 191 halálos áldozattal és 1841 sebesülttel járó merényletek egyik feltételezett szervezőjét, Oszman Rabeit, aki "Egyiptomi Mohamed" néven vált ismertté. Rabeit Olaszországban fogták el, s el is ítélték nemzetközi terrorista szervezethez való tartozás vádjával.

A marokkói Dzsamal Zugamot a robbanószerkezetek elhelyezésében találták bűnösnek, az ugyancsak marokkói Oszman el-Gnavit és a spanyol José Emilio Suárez Trashorrast a merényletekhez szükséges "közreműködőknek" tekintette a bíróság, ők szerezték be robbanóanyagokat. A két másik, szervezőként számon tartott vádlott, a marokkói Juszef Belhadzs és Haszán al-Haszki 20 évnél kevesebb börtönbüntetést kapott terrorista szervezethez való tartozás miatt. A 28 vádlottból összesen hetet mentett fel a madridi bíróság.

Egyúttal bejelentette, hogy a merényletek áldozatai 30 ezertől 1,5 millió euróig terjedő kárpótlást kapnak. Javier Gomez Bermudez bíró az ítéletek kihirdetése előtt leszögezte: nincs semmi bizonyíték arra, hogy az al-Kaida ihletésű merényletekhez köze lett volna a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges baszk szakadár szervezetnek. Annak idején a spanyol konzervatív kormány először az ETA-t vádolta a terrortámadás-sorozattal, és ez három nappal később a parlamenti választások elvesztésébe került. A közvélemény szerint a José Maria Aznar vezette néppárti kormány így próbálta elterelni a figyelmet a népszerűtlen iraki háborús részvételről.

A szocialista párti José Luis Rodriguez Zapatero kormánya néhány hónapon belül hazahívta Irakból a spanyol kontingenst. A mostani ítélet ismét kihat a spanyol belpolitikára, alig öt hónap múlva tartják az újabb parlamenti választásokat.

MTI