A sátán elfoglalta Lengyelországot

2007. október 31. - 16:45 | Külföld
Kaczynski vereségéért maga a sátán és a média felelős – véli a lengyel ultrakonzervatív, klerikális jobboldal.

Varsóban lassacskán összeáll a következő liberális-parasztpárti kormány. A lengyel társadalom nagyobb fele győztesnek tudhatja magát, hiszen az eddig kormányzó jobboldali-konzervatív és klerikális, populista erők ellenzékbe szorultak. A vesztesek oldalán azonban sajátos pánik uralkodik.

A toruni székhelyű Radio Maryja hallgatói és munkatársai kétségbeesetten telefonálnak be kedvenc adójuknak. Egy délkelet-lengyelországi lelkész, aki egyszerűen Janként mutatkozott be azt mondta a választások után pár nappal: "Nehéz mindezt lenyelni. Újból csalódtam a nemzetben". A rádió hivatalos kommentátorát a liberális Gazeta Wyborcza idézte. "Programnélküli, vezető nélküli párt győzött le egy olyan pártot, amelynek kezében volt a hatalom, valamint minden a választások megnyeréséhez. És mégis vesztett." Megszólalt Jerzy Robert Nowak is. A történész, aki a rádió fő ideológusa azt fejtegette, hogy hiba volt kiírni az idő előtti választásokat, meg kellett volna maradni a két kis szélsőséges párttal való koalícióban, és tovább tisztogatni a közéletet a régi kommunistáktól és a korrupciótól. Nowak úr szerint jogos a gyanú, hogy az állami választási bizottságban valami disznóságot követtek el. (Nowak nevét sokan ismerik Magyarországon, ő indított máig ható ostoba kampányt Spiró György ellen, megakadályozva az Ikszek lengyel kiadását.

Az egykori kommunista diplomata az antiszemita szélsőjobb vezérpublicistája, a Rydzik-féle sajtóbirodalom egyik oszlopa.) Több mint tizenhat éve létezik a toruni székhelyű rádió. Televíziója van, napilapja és saját média-főiskolája. A teljes birodalom gyakorlatilag Tadeusz Rydzyk redemptorista szerzetes-pap kezében van, a püspöki karnak alig van rá befolyása. A főpapok egy részének persze megfelel az antiliberális szuperklerikális hangnem. És az antiszemita kirohanások sem zavarják mindegyiküket. A Vatikán reakciói is minimum kétértelműek. Tadeusz Rydzyknek ugyanis sokmilliós hallgatósága, valóságos politikai tábora van Lengyelországban. Elsősorban a rendszerváltás vesztesei között, s ott, ahol erős a félelem mindentől, ami nyugati, külföldi, idegen. A rádió agitált az EU-tagság ellen. Ezzel együtt Rydzyk atya jelentős összegeket lobbizott ki magának Brüsszeltől. A megzavart hallgatók kétségbeesve telefonálgattak a rádiónak. Győzelemre számítottak, hiszen összes ismerősük a Jog és Igazságosság párt (PiS) híve - és mi lett az eredmény. A félrevezetett fiatalokat okolják. És persze a médiát. Erről beszélt Tadeusz Rydzyk, a rádió igazgatója, a médiabirodalom igazgatója is.

"A média szakemberei győzték le a PiS-t. Ma már nem kell géppisztoly a gyilkossághoz. A civilizációk harca folyik a világban. Lengyelország kiemelt csatatere ennek a háborúnak. A sátán kipécézte magának Lengyelországot, mert a miénk a legerősebb katolikus ország a világon".

Kormányalakítás a jövő héten várható.

Forrás: NOL