Anglia: rengeteg a bevándorló, az önkormányzatok morognak

2007. november 2. - 11:37 | Külföld

A vártnál és a tervezettnél jóval nagyobb mértékű bevándorlás növekvő terhet jelent a brit önkormányzatok számára, és sok helyütt már működésüket akadályozza. Ez derül ki az önkormányzatok szövetségének megbízásából készült felmérésből.

Háromszázezerrel több a bevándorló, mint amennyit eddig London elismert.

A vártnál és a tervezettnél jóval nagyobb mértékű bevándorlás növekvő terhet jelent a brit önkormányzatok számára, és sok helyütt már működésüket akadályozza. Ez derül ki az önkormányzatok szövetségének megbízásából készült felmérésből.

A brit belügyminiszter épp a napokban ismerte el, hogy csak az új uniós tagországokból nyolcszázezren jöttek a szigetországba az utóbbi években, háromszázezerrel többen, mint amit a kormány sokáig hivatalosan számon tartott. A konzervatív párt pedig azzal vádolta a kormányt, hogy gyakorlatilag fogalma sincs, kik és hányan jönnek és telepednek le.



Mivel az önkormányzatok lényegében úgynevezett fejkvóta, tehát a lakosság száma alapján kapnak költségvetési támogatást, a hibás becslés miatt kevesebb pénzt fordíthatnak például az iskolák, kórházak működtetésére. Ezért az önkormányzatok sürgetik, hogy a “TAJ számok”, a körzeti orvosi rendelők beteglistája és az iskolai nyilvántartások alapján a kormány hozzon létre megbízhatóbb nyilvántartást az országban élőkről, de addig is legalább évi 250 millió fontos válságalapot kérnek, mert különben képtelenek megbirkózni plusz feladataikkal.



A felmérés szerint az önkormányzatok számára három terület jelent igazán gondot: a bevándorlók angolul nem beszélő gyerekeinek külön angolórákat kellene tartani az általános iskolákban, sok újonnan érkezett az angol egészségügy működését nem ismerve nem a körzeti orvosnál jelentkezik, hanem azonnal a kórházak sürgősségi osztályára megy apróbb panaszokkal is, végül sok bevándorlónak nincs hol laknia, róluk a helyi önkormányzatnak kell gondoskodnia.


Mindezen többletfeladatok ellátásához főként a kisebb településeknek egyszerűen nincs elegendő pénze. Az önkormányzatok nem vitatják, hogy a vendégmunkások nélkül a brit gazdaság sokkal rosszabbul teljesítene, ám az általuk termelt jövedelem nem jut vissza oda, ahol a közszolgáltatásokat működtetik. David Cameron konzervatív pártvezető tegnap arról beszélt, hogy keretek közé kell szorítani a gazdasági bevándorlást. A kérdés politikailag rendkívül kényes és a brit kormány többnyire kitérően nyilatkozik az ügyben.

Forrás: Kossuth rádió, Tóth Vali, London