December 21-től schengen, de csak szárazon és vízen

2007. november 8. - 20:44 | Külföld

Az Európai Unió belügyminiszterei ma jóváhagyták kilenc tagország, köztük Szlovákia belépését a schengeni övezetbe december 21-vel. A döntést csak az európai parlament véleményét követően, várhatóan decemberben véglegesítik.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott tagországok teljesítik a feltételeket a december 21-i schengeni csatlakozáshoz – állapították meg az EU-belügyminiszterek. Az unióhoz 2004-ben csatlakozott kilenc tagország (Ciprus, a tizedik, haladékot kért) teljesíti a szükséges feltételeket a szárazföldi és a vízi határellenőrzés felszámolására – mondta most ki az EU miniszteri tanácsa. A belügyminiszterek decemberi ülése dönt végleg a sorompók felnyitásáról. Az EU belső eljárása értelmében ugyanis a tagállamok tanácsának meg kell várnia az Európai Parlament november 15-i véleményét – ezért a késlekedés.

A szárazföldi és vízi határátkelők megszűnnek, de a légiforgalomban csak március 30. után utazhatunk útlevél nélkül. A reptereken csak 2008 márciusának végén, a nyári időszámításra való átálláskor történik meg a váltás. Addig mindenütt olyan folyosókat kell kiépíteni, hogy a schengeni övezeten belülről, illetve belülre utazókat ne vessék alá határellenőrzésnek.

sita, nol, jaks