Nyitra: újabb botrány a megyei önkormányzatban

2007. november 13. - 10:34 | Külföld
A Nyitra megyei önkormányzatnak nincs szerencséje a saját maga által alapított cégekkel. A hulladékégető ügye után most kazánbotrány van, és drága a hőszolgáltatás. Milan Belica nyilatkozott a SITA hírügynökségnek.

A Nyitra megyei önkormányzatnak súlyos gondjai vannak saját leányvállalatával, az Energo-SK- val, mely céget azért hoztak létre 2004-ben, hogy olcsó legyen a hőszolgáltatás. A hőszolgáltatás viszont egyre drágább lett- az iskolák és más intézmények egyre többet fizetnek, a cégnek pedig hatalmas adósságai vannak.

A képviselők a legutóbbi önkormányzati ülésen ezért az összes energetikai berendezést kivették a cég kezeléséből.

Az Energo-SK-t azért hozta létre az önkormányzat, hogy a fűtőtestek, nyílászárók cseréjével, az épületek hőszigetelésével spórolni lehessen a fűtésen, s a hőenergiát ugyanakkor nagy tételben vegye meg, tehát olcsóbban.

„A cég létrehozásának gondolata jó volt, a gond az, hogy az ügyet hosszú távon nem sikerült megoldani- jelentette ki Milan Belica megyei elnök. Szerinte a cégnek hosszú távú, 15-30 éves futamidőre kellett volna hiteleket felvennie, s nem rövid távra, ugyanis ezzel rendkívül megterhelte a megye cégeinek költségvetését.

A Nyitrai kerület 124 intézménye közül csak mintegy ötvenen adták oda saját kazánjukat az Energo-SK-nak kezelésbe, a többiek pont azért nem, mert a cég nagyon drágán adta a fűtést. Akik ezt nem lépték meg, azok az igazgatók teljesen jogosan háborognak, mert ebből valóban nem származott semmiféle előny – tette hozzá Belica. Az elnök szerint az is nagy hiba volt, hogy az Energo-SK-ra nem készült semmiféle komolyabb gazdasági-energetikai audit.

Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a cég azokat a kazánokat amelyeket a saját kezelésében kellett volna tartania, bérbe adta egy további cégnek, az Energyr Nitra Kft-nek. Erről az önkormányzat mint egyedüli részvényes és alapító, mit sem tudott.

S bár az Energo-SK folyamatosan veszteséges, csak a tavalyi évben több mint 18 millió koronát fizetett ki az Energyr Nitra Kft.-nek.

Az Energo-SK adóssága 2006-ban 3 millió koronára rúgott, pedig tavaly év végén a megyei képviselők emelték a törzstőkéjét, 10 millióval.

Peter Privalinec a megye szóvivője nem akart az ügyben nyilatkozni, azt mondta: a kerület megoldja a helyzetet. A cég jövője még kérdéses, ugyanakkor a hitelek átütemezése és a menedzsment cseréje is szóba jöhet.

A megyei önkormányzatnak nem ez az első ilyen esete. Nemrég bírósági úton kellett megszüntetni a Nisak társaságot, mert nem épült meg a hulladékégető a Duslo területén. A cég viszont az erre a célra felvett 50 milliós hitelből 36,5 milliót elköltött - s ezt Nyitra megyének kellett kifizetnie. Most a gazdasági rendőrség vizsgálja, hogy hová tűnt a jókora summa.

SITA, csernak