A kommunisták ma is államcsínynek tartják 1989. november 17-ét

2007. november 17. - 12:47 | Külföld

A kommunisták ma is utálkoznak 1989. november 17-e miatt. Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) szombati közleményében az áll, hogy a bársonyos forradalomnak nevezett 1989-es eseményeket módszeresen előkészített szélhámosságnak tartják.

Eszerint a párt továbbra sem hajlandó elismerni a kommunizmusban elkövetett bűncselekményeket, holott törvényben is regisztrálta azokat a szlovák parlament. Ellenben a kommunisták állítása szerint az 1989 előtt honos csehszlovákiai társadalmi rendszer emberközpontú volt és a szociális igazságosságra törekedett. A bársonyos forradalom eseményeit továbbá polgárellenesnek minősíti a szóban forgó közlemény. Szerintük a bársonyos forradalom csaknem teljes egészében likvidálta az ország gazdaságát, különös tekintettel a mezőgazdaságra és az ipari termelésre, ezért a valóban szükséges vonatkozó korrekciót a szocialista berendezkedés kereteiben kellet volna végrehajtani.

A szocializmus az emberek számára a legjobb társadalmi modell volt” – áll az állampárti rendszert visszasíró nyilatkozatban.

SITA, -par-

Címkék: kommunista