Brtvát és Pachingert elengedik

2007. november 20. - 10:20 | Külföld

Jozef Majský társai két hét múlva szabadulnak.

Patrik Pachingert és David Brtvát, akiket Jozef Majskýval együtt a BMG-Horizont pénzügyi szolgáltatók csődbe juttatásával és kifosztásával vádolnak, november végén kiengedik a fogságból.

Az ok: a Speciális Bíróság ez alatt az idő alatt már nem tudja meghosszabbíttatni a fogságban tartást.

Jozef Majský ugyanis az eredeti ítélet érvénytelenítésekor elfogultsággal vádolta meg a büntetőtanács tagjait. A testületnek tehát előbb Majský beadványának megalapozottságát kell felülvizsgálnia – mondta Katarina Kudjaková szóvivő.

A Speciális Bíróságnak ma telt le a határideje arra, hogy döntsön a fogvatartás meghosszabbításáról, ugyanis a Legfelsőbb Bíróságnak 10 nap kell arra, hogy aztán dönthessen arról: kiengedik-e őket vagy sem. Ugyanakkor az LB csak múlt héten szerdán kapta meg az ügy aktáit.

Amíg Pachinger és Brtva a szabadulásukra várnak, Jozef Majský már egy hónapja kinn van, az Alkotmánybíróság döntése alapján. Jogsértések történtek ügyében - s ezt elfogadta az AB.

Pachinger és Brtva szintén panaszt adtak be, ezt a bíróság egy évvel ezelőtt tudomásul vette, de még nem döntött a panasz megalapozottságáról. Majskýét ugyanakkor két hét alatt letárgyalták.

Sme.teraz, csernak