Belügyminisztériumi vizsgálat a kazah újságírónő ügyében

2007. november 22. - 15:33 | Külföld

POZSONY - A belügyminisztérium független felügyelete megkezdte a vizsgálatot a tegnap Pozsonyban letartóztatott kazah származású lengyel újságírónő ügyében – jelentette be Robert Kaliňák belügyminiszter, aki ma a lengyel nagykövetségen járt.

Urszula Szulczyk-Śliwińska konzul azt tartja alapvető hibának, hogy a hatóságok nem értesítették őt egy lengyel állampolgár letartóztatásáról, csupán a lengyel médián keresztül szerzett tudomást az incidensről.

Kedden éjfél körül a pozsonyi rendőrség szabadon engedte az elnöki palota elől elhurcolt Balli Marzec kazah újságírónőt, aki a hivatalos szlovákiai látogatáson tartózkodó Nurzultan Nazarbajev elnök diktátori módszerei ellen tiltakozott. A kazah ellenzéki újságírónak volt hivatalos engedélye az egyszemélyes tüntetésre, ennek ellenére a rendőrök elhurcolták, mert – állításuk szerint – megsértette a közrendet, amikor a szlovák és a hkaah himnusz alatt is kiabált.

Robert Kaliňák belügyminiszter elmondta, a független felügyelet vizsgálatának eredményei jövő hétre várhatók. Hozzáfűzte, hogy szükséges lenne a 17 éves gyülekezési törvény felújítása, és a hozzá fűződő rendőrségi törvény módosítása.

Az MKP állásfoglalása szerint a rendőrök nem szakszerűen és nem adekvát módon léptek fel, ezért kérik az ügy felülvizsgálatát. Az SDKÚ szintén magyarázatot kér Kaliňák belügyminisztertől.

Sita-összefoglaló, jaks, yf